реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Найбільший в Україні собор перейшов до ПЦУ

У Черкасах найбільший в Україні собор архістратига Михаїла був спроектований і збудований покійним митрополитом Софронієм Дмитруком, котрий вважався лідером проукраїнської фракції УПЦ МП, але так і помер у московській церкві. Проте тепер храм перейшов до Православної Церкви України.

Але московська церква не змирилася з цим і на чолі з нинішнім митрополитом Феодосієм Снігірьовим прихильники змосковлення напали на вірян ПЦУ, які вчора вранці зайшли до собору. При цьому Снігірьова судять за розпалювання міжрелігійної ворожнечі, але наші високозарплатні судді так судять, що це не завадило цьому посібнику Кіріла Кривавого очолити напад. Священник МП розпилював сльозогінний газ, а бабці, яких звикли показувати молільницями, ногами били українського військового, який упав у ході сутички.

Як розповів у коментарі Суспільному митрополит Черкаський та Чигиринський ПЦУ Іоан, перехід громади до Православної Церкви України відбувся 12 червня 2024 року і нині храм належить ПЦУ. Громада УПЦ не зареєстрована за цією адресою і втратила майнові права.

Зрештою, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко закликав черкащан вийти на захист своєї святині і на порозі церкви зачитав рішення про перехід храму до української Церкви. Є постраждалі. Та уже вперше у храмі лунала відправа українською мовою -- її очолив митрополит Черкаський ПЦУ Іоанн Яременко.

Храм оголошений гарнізонним.

Коли ж у Чернігові Троїцький собор, зведений на кошти гетьмана Івана Мазепи, буде належати Православній Церкві України?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Черкаси, перехід парафій, УПЦ МП, пцу


Читайте також






Коментарі (0)
avatar