реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

На території Вертіївської громади створюються нові робочі місця

Нещодавно випала нагода побувати у Вертіївській об’єднаній територіальній громаді, що неподалік м.Ніжин. Гуляючи громадою, зустріли чоловіка і вирішили в нього дізнатися, як же йому живеться після об’єднання.

Моїм співрозмовником виявився технічний директор новоствореного об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Чернігівщина екологічна». Об’єднання створено та придбано матеріали і обладнання для забезпечення функціонування в рамках реалізації проекту Європейського Союзу «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується Програмою Розвитку ООН в Україні.

- Чи стало краще жити після об’єднання?
Зараз лише тільки перший етап змін, важко ще щось говорити. Однак, я впевнений, що воно буде краще. Я думаю, що нічого погано у реформах сьогодні не має. Все воно буде згодом, не одразу і людям це потрібно зрозуміти. Багато є таких людей як «єдинолічники», а сьогодні сам не виживеш. Тому, якщо взяти маленьке село, як от у нас Кошелівка, то для них вижити самим це практично неможливо.

- Трохи розкажіть про підприємство на якому Ви працюєте. Чи давно відкрилося воно?
Відкрилося офіційно більше місяця тому. А до цього часу тут були ремонти та готувалося приміщення до роботи.

- Чи є вже якісь перші результати роботи підприємства?
Вже підготували першу партію брикетів у Ніжин.

- А що раніше було у цьому приміщені?
Воно будувалося як гараж. А потім була майстерня по ремонту моторів, ну а після була сільгосптехніка тут. А з 2001 року приміщення стояло пусте. Потім знайшлися спонсори, які і привели до ладу приміщення.

- А що саме виробляє це підприємство?
Ми робимо брикети для розпалювання печі чи каміну. Ціна на брикети менша ніж на дрова, тому це дуже вигідно.

- Скільки людей працює тут?
Сьогодні це 6 чоловік, а на перспективу 12-14 чоловік. Головним плюсом, цього підприємства є те, що наші місцеві хлопці отримали тут роботу. Моя хата наприклад, також, тут поряд. У нас такого вже дуже давно не було.
Тож, підприємство змогло розпочати свою роботу через декілька місяців після об’єднання громади.

Довідка: Мета проекту «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ» в Україні полягає у посиленні інституційної спроможності країни щодо пом’якшення наслідків зміни клімату шляхом:

- розвитку та вдосконалення Національної системи інвентаризації парникових газів України у секторі землекористування, зміни у землекористуванні, лісове господарство (ЗЗЗЛГ), а саме через розробку та перевірку на практиці системи обліку зміни запасів вуглецю в органічних ґрунтах;
- розробки та випробування, у пілотному регіоні, практичного підходу щодо приведення деградованих торфовищ до стану, який забезпечить їх залучення до економічного обороту (залуження і використання для сіножаті та пасовища), що матиме сприятливі наслідки для місцевого населення, а також позитивно відобразиться на рівні біологічного різноманіття регіону.

Ярослав ЖИДЕНКО



Теги:Вертіївка, об'єднані громади, Ярослав Жиденко, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar