реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

На роботі -- не спати!

У похмуру, дощову погоду спати завжди хочеться більше, ніж зазвичай. Особливо в холодну пору року. Однак це не відміняє ваших робочих і домашніх обов’язків — і якщо ваші очі «злипаються» не тільки після обіду, потрібно із цим щось робити. Обласна Чернігівська газета "Біла хата" знає, як цього кникнути. Ось декілька порад.

Сонливість може виникнути від нестачі води в організмі. Кров згущується, мозок одержує менше кисню, людина не здатна зосередитися, її хилить до сну. Вважається: якщо людина відчуває спрагу, це означає, що вже почалося зневоднення організму. Тому пити потрібно ще до його виникнення.

Під час обіду намагайтеся не вживати їжі, багатої на вуглеводи: макарони, картоплю, тістечка, здобу.

Денна сонливість може виникнути, якщо ви погано спите вночі, причому навіть не усвідомлюючи цього. Поверховий, тривожний сон зазвичай спричинений хронічними стресами, тому, можливо, вам доведеться скористатися порадами психолога.

Дуже важливо в один і той само час лягати спати і прокидатися. Якщо відхід до сну в певний час сприяє швидкому засинанню, то прокидання в один і той само час зменшить денну сонливість.

Сонливість удень може бути спричинена прийомом заспокійливих, протиалергійних, деяких знеболювальних препаратів. Якщо ви почуваєтеся зле (застуда, менструальний біль тощо) — вам знадобиться більше часу, щоб виспатися.

Для того щоб прогнати сон, можна скористатися ароматерапією. Добре допомагає олія цитрусових. Покладіть перед собою розрізаний лимон, і його аромат підбадьорить вас. Крапелька апельсинової олії, нанесена на хустинку, теж допоможе у разі сонливості.

Однак найкращий спосіб перемогти денну сонливість — це подрімати кілька хвилин. В Японії 20-хвилинний сон під час обідньої перерви вважається нормою. На жаль, у нас далеко не в усіх організаціях є така можливість, але в будь-якому разі варто спробувати. Якщо у вашому офісі є порожній зал засідань, вільна кімната тощо, скористайтеся цим. Або просто посидьте кілька хвилин із заплющеними очима — це теж додасть вам енергії.




Теги:денна сонливість, Японія, сон, кров згущується, обід, вуглеводи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar