реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

На допитах святий нікого не видав

Вдалося відшукати в архівах цінні документи про святого Лаврентія (Проскуру) Чернігівського, його зв’язки з Афоном та його допити в НКВС. Зокрема, знайдено оригінал листа прп. Лаврентія з Афону до Чернігова від 25 травня 1909 р., а також слідчу справу з його допитами в НКВС від 19 вересня 1936 р. В останніх документах розкривається справжній образ святості подвижника, який на допитах відповідав як і належить справжньому ченцеві, відмовившись давати на когось доноси чи наклепи. В НКВД йому інкримінували провідну участь в антисовєтській підпільній організації на Чернігівщині, але довести так і не змогли, завдяки чому йому вдалося уникнути тюремного ув'язнення (йому було вже майже 70 років). А от більшість інших фігурантів цієї справи, зокрема священики з Чернігова, загинули в совєтських концтаборах..

Також цікавим є лист ієромонаха Лаврентія (Проскури) та афонського ієродиякона Магистріана (Бугайова) про поїздку у с. Карильське Коропського району у вересні - жовтні 1926 р. Виявляється, на Афоні тільки в Пантелеймонівському монастирі подвизалися ченцями шість мешканців с. Карильське, звідки був родом прп. Лаврентій, і який теж хотів лишитись назавжди на Афоні., але доля розпорядилася, щоб він ніс сповідницьке служіння в Чернігові в найважчі роки комуністичних гонінь на віру.

Ну і ще важливо, вдалося завдяки знайденим документам, встановити точні дати народження і хрещення прп. Лаврентія Чернігівського, які до цього часу я не зустрічав у жодному з відомих досліджень про подвижника.
Маю надію найближчим часом написати нове дослідження про зв’язки прп. Лаврентія Чернігівського з Афоном та його допити в НКВС.

Сергій ШУМИЛО



Теги:Сергій Шумило, Лаврентій Проскура, українські святі, НКВС


Читайте також



Коментарі (0)
avatar