реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

На Афоні підтверджено сон святого

Тривалий час дослідники життя видатного українського святителя Феодосія Чернігівського сумнівалися у правдивості імен його батьків, адже тільки зі слів київського старця Олексія Голосіївського було відомо, що звали їх Микита та Марія. Проблема в тому, що імена ієрея Микити та Марії, як батьків святого Феодосія Чернігівського (Углицького) відкрилися йому у …сні.

І ось щойно, як повідомив дослідник українсько – афонських зв’язків Сергій Шумило, на Афоні, в архіві одного з монастирів знайдено поминальний запис, здійснений особисто видатним нашим релігійно-культурним діячем XVII ст. свят. Феодосієм (Углицьким; 1630-і - 1696) Чернігівським в 1695 р. за рік до своєї смерті. Там записані його батьки та рідні.

«В знайденому поминальному записі, здійсненому свт. Феодосієм Чернігівським, - говорить Сергій Шумило, - записані в якості його батьків саме ієрей Микита та Марія. Також тут записані його родичі Іоанн, ієромонах Никон, Василій, Тетяна та архім. Іоанн. Тож видіння старця Олексія було правдиве».

У цьому ж пом’ янику також записані зі своїми родинами знамениті чернігівські полковники Лизогуб, Полуботок та інші. Вони згадані як жертводавці на святу гору Афон.

Сергій Шумило повідомив, що зараз працює над підготовкою цього унікального козацько-афонського рукопису XVII - XVIІI століть до видання в Україні.
"Голос України"



Теги:Феодосій Углицький, Сергій Шумило, Афон, українські святі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar