реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Музею російського мистецтва повертають власну назву

Постійна комісія Київської міськради з питань культури погодила перейменування Київського музею російського мистецтва в Національний музей «Київська картинна галерея». Про це повідомляє прес-служба Київради.

Згідно з проектом рішення, Київський національний музей російського мистецтва пропонують перейменувати в Національний музей «Київська картинна галерея» (офіційна скорочена назва – Київська національна картинна галерея).

«Ми пропонуємо музею російського мистецтва повернути історичну назву. Згідно із законодавством, питання зміни назви закладу відноситься до компетенції засновника музею. Засновником є Київрада, відповідно рішення про перейменування може бути прийняте без врахування думки трудового колективу. Але наша комісія зверталася до трудового колективу про проведення зборів з цього питання. Воно пройшло, але, на жаль, конструктивного діалогу не вийшло, представники музею не озвучили конкретних пропозицій», – зазначила голова комісії з питань культури Вікторія Муха.

Відповідне рішення буде ще розглянуто на пленарному засіданні Київради.

Нагадаємо, працівники музею протестують проти рішення. Музейники розцінюють таку ініціативу депутатів як «прикрий випадок порушення європейських норм і демократичних принципів, які проголосила незалежна Україна». Про це вони написали на сторінці музею у Facebook та запропонували киянам висловитись щодо зміни назви.

«Перейменування 1936-го року Київської картинної галереї на Музей російського мистецтва була частиною русифікації України у 30-х рр. На русифікації тоді робили кар’єру. Ініціатором перейменування виступив мистецтвознавець Сергій Раєвський, який згодом розповідав мені таке: «Я запропонував це перейменування ЦК КПБУ. Там радо погодилися, але зауважили, що експозиція доволі бідненька. Я сказав, що ми перенесемо сюди все краще з Музею українського мистецтва – Левицького і Боровиковського, Рєпіна, Тропініна (його українські портрети) і Ге, а також твори Врубеля київського періоду». Таким чином Український музей було знекровлено на користь культури нашого сусіда», – написав у коментарях до цього звернення відомий київський мистецтвознавець Дмитро Горбачов.

Музей відкрився в 1922 році, як Київська картинна галерея. Основу музейного фонду склали художні колекції київських промисловців та меценатів Терещенків.



Теги:Київська міська рада, музей російського мистецтва, дерусифікація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar