реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Мова об'єднує

Всеукраїнську акцію «Мова об’єднує» провели у Чернігові. Сьогодні біля Обласного молодіжного центру читали вірші українською. Така акція пройшла сьогодні у понад 30-ти містах України. Організаторка цієї акції Ірина Сімонова каже, вибрали таку дату, бо відсьогодні набув чинності закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його прийняла Верховна Рада 25 квітня.

«Саме в цей день було затверджено декларація про суверенітет країни і це дуже класно, що ці дві дати поєдналися через 29 років.»

На акцію прийшли містяни, серед них слухачі безкоштовних курсів української мови у Чернігові. Їх координаторка Людмила Зіневич каже, починаючи з 2014 року навчатися української захотіли більше 800 слухачів. Сюди до молодіжного центру прийшов і переселенець з Донбасу Анатолій Сафронов.

«Мова – це зброя. Це справжня зброя в боротьбі за незалежність України.

Я взагалі-то був російськомовний. Навіть викладачі брались за голову, я 40 років не говорив українською. А ось на 25-ту річницю незалежності почав розмовляти українською.»

Олена Малецька, учасниця акції: «Це наша мова, вона співуча, солов’їна, тому ми і підтримуємо закон про мову.»

Ухвалений закон про мову, зокрема, передбачає: вільно володіти державною мають президент, депутати, судді та державні службовці. Вона є обов’язковою в судах, війську, органах влади. Чиновників, які на роботі не говорять державною мовою, штрафуватимуть – від 3 тисяч 400 гривень і більше. Документ також регулює мову засобів масової інформації. Зокрема, на загальнонаціональних телеканалах українською має бути не менше 90-та відсотків програм. Державною мовою повинні виходити не менше половини газет, журналів та книжок. Дошкільна, середня, вища, а також позашкільна освіта, яку фінансує держава, повністю переходить на українську. Діти з національних меншин матимуть право на навчання рідною мовою, але тільки в початкових класах і в садочках. Для захисту української буде запроваджено посаду омбудсмена. Закон не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди.

UA: Чернігів



Теги:закон про мову, українська мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar