реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Мова душі

Кожного ранку я молюся. Молюся, благаючи Всевишнього допомогти Україні подолати всі негаразди. А нещодавно сталося так, що я запитала себе: якою мовою я маю спілкуватися з небесами і чи розмовляє моя душа і, якщо розмовляє, то якою мовою? А душа мого народу, моєї країни?

Всі ці й інші запитання виникли в мене під час урочистого відкриття благодійних курсів з української мови, які другий рік поспіль гостинно відкривають свої двері всім бажаючим. Проект під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента Людмили Зіневич існує в нашому місті завдяки добрій волі і самовідданій праці викладачів, серед яких є дуже освічені, такі як Н.Нікітіна, Г.Арсенич-Баран, М. Левицька, В. Красавіна.

Цьогоріч до волонтерської освітньої діяльності почала долучатися і молодь. Курси безкоштовні, і, як виявилось, широкомасштабні. Тут вивчають не тільки орфографію, синтаксис, граматику, але й риторику і культуру мовлення; під час широкого спілкування порушуються загальнокультурні дуже непрості питання, які стосуються національної самоідентифікації і місця нашої країни в колі європейської і світової спільноти. Мовні феномени спостерігаються в процесі формування, а мова зрештою розглядається як інструмент формування національної свідомості й ідентичності в широкій палітрі культурно-історичних явищ. Протягом одного року слухачі мали можливість послухати унікальні лекції д іст. н., професора С.Леп’явка про старожитності Чернігова, канд.. іст н. О. Кухарука «Звідки ми і наша мова?», «Відомий невідомий Шевченко», д. пед. н ., проф. Ст. Пономаревського про українську діаспору «Нашого цвіту по всьому світу», ст наук. співробітника Віри Зайченко «Автентична вишивка Чернігова» та ін.. Із презентаціями своїх книжок виступили Дзвінка Матіяш, Сергій Пантюк, лауреат шевченківської премії Дм. Іванов, Т. Пакалюк, Ол. Маслов, Дмитро Мамчур, Сашко Лірник, Людмила Огнєва.

У своїй промові керівник курсів Л.В. Зіневич підкреслила, що неакадемічним, але вкрай важливим результатом курсів стало те, що вони створили коло друзів-однодумців, сприяли розвитку творчого потенціалу так, що дехто із слухачів почав писати власні твори, а люди знайшли можливість рідномовного змістовного спілкування.

На курсах існують групи для дорослих, підлітків, дітей, а цьогоріч до них додана група з підготовки до ЗНО, яка, як і всі інші, працюватиме безкоштовно, правда, доступною вона буде для дітей-переселенців, учасників АТО та дітей-сиріт.

Урочистості з приводу відкриття семестру відбулися в Музеї-заповіднику М.Коцюбинського 1.10.2016. Серед запрошених були : волонтери з м. Києва та прифронтової зони, письменники, поети, співаки.

Свято мови збіглося зі святкуванням щорічного фестивалю "Седнівська осінь" і тому знайшло своє продовження саме на терені цього осередку української культури. Молоді поети спілкувалися зі слухачами і старшими колегами. З великою увагою всі прослухали промову відомого українського письменника Василя Шкляра.

Наприкінці заспівали пронизливі українські пісні, в яких йдеться про долю народу, про любов до рідного краю, про таємниці народної душі.
Довідка. Курси проходитимуть у головному корпусі Національного технологічного університету. Запис триває.

Алла ПОЛЯКОВА, кандидат філологічних наук



Теги:Зіневич, музей Коцюбинського, курси української мови


Читайте також



Коментарі (0)
avatar