реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Москва переслідує татар

Москва у судовому порядку переслідує татар - учасників меморіальної акції

МЗС РФ майже щомісячно, а іноді і щотижнево робить заяви про різного роду «порушення прав людини» в Україні. Особливо непокоїть Кремль питання націотворення, гуманітарної політики і політики національної пам’яті. Це стосується не лише України. Москва постійно вчить сусідів як, коли й кого потрібно вшановувати.

У той же час в самій РФ активістів з числа автохтонних народів переслідують за будь-які спроби вшанувати пам’ять власних пращурів. Ось прямо зараз до прокуратури викликають лідера «Татар иҗтимагый үзәге» (тат. Всетатарського громадського центру) Фаріта Закієва. Російська прокуратура прагне відкрити провадження в справі "Хәтер көне" (тат. День пам’яті) – щорічної акції, присвяченої захисникам Казані від військ Івана Грозного (облога міста 1552 року). Ця акція збирає не лише татар, але й представників інших народів Ідель-Уралу.
Організатора акції (Татар иҗтимагый үзәге) вже давно тягають по судах. Організацію намагаються оголосити екстремістською і заборонити, так само, як нещодавно заборонили башкирську «Башкорт».

Дивно, що мовчить Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine. Дивно, що наша стратегія - лише виправдовуватися і сором'язливо мовчати, коли слід переходити до наступу.

Хотілося б від МЗС України бачити заяву на зразок:

«МЗС України занепокоєне інструменталізацією історії в РФ та використанням історичних дат як приводів для переслідування інакодумців. Судові справи проти активістів з числа представників автохтонних народів РФ, порушені за проведення меморіальних акцій в пам’ять про своїх пращурів – засвідчують прогресуюче сповзання Російської Федерації до тоталітаризму. Наголошуємо, що формування та збереження власної національної пам'яті – невід’ємне право корінних народів та автохтонних спільнот. Закликаємо Москву поважати право громадян різного етнічного походження на вшанування своїх пращурів та збереження своїх національних традицій».

Також хотілося б, щоб Рада національної безпеки і оборони України нарешті розглянула питання про запровадження санкцій щодо посадових осіб органів державної влади Російської Федерації, причетних до переслідування представників корінних народів за їх переконання та діяльність з обстоювання прав корінних народів. Адже знищення національних рухів всередині РФ - це знищення федералізму, це посилення шовіністичних, імперських та мілітарних настроїв на території держави-агресора - тобто, створення нових загроз і викликів для України.

Павло ПОДОБЄД



Теги:розпад Росії, Павло Подобєд, МЗС, татари


Читайте також



Коментарі (0)
avatar