реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Москва їм допоможе?

Черговий раз конфлікт у Чернігові навколо Катерининської церкви привернув увагу зарубіжних ЗМІ. Цього разу російський Інтернет-ресурс «Православие и мир» проявив неабиякий інтерес до пожежі, яка сталась новорічної ночі в наметі, встановленому прихильниками УПЦ МП біля козацької церкви.Вже 11 січня на цьому сайті з’явилось розлоге інтерв’ю ієрея УПЦ МП О.Лєдового, який виступає одним з організаторів «молітвєнного стоянія» під стінами чернігівської православної святині.

У відповідях на запитання російських журналістів О.Лєдовий подає своє бачення подій, які відбуваються навколо храму, ще 2006 року переданого облдержадміністрацією в користування козацькій православній громаді Великомучениці Катерини (остання, як відомо, належить до Київського патріархату).

Не зрозуміло, з яких причин у своєму інтерв’ю О.Лєдовий безпідставно заявляє про діяльність у Чернігові т.зв. «групи боєвиків», яка нібито спланувала й здійснила підпал храму-намету. Ще відсутні остаточні висновки правоохоронців, які за цим фактом порушили кримінальну справу, а О.Лєдовий вже публічно звинувачує у причетності до підпалу прихильників Київського патріархату. Критикуючи органи влади у неможливості захистити віруючих УПЦ МП від «бандеровцев, коториє постоянно крічат «Смєрть москалям!», «Москалєй на ножи!», цей священик чомусь сам не поспішає виконувати рішення суду про знесення незаконно встановлених наметів. Адже саме ці «малі архітектурні форми» і є великим джерелом напруги між прихильниками найбільших православних конфесій регіону.

Самозваний захисник православних святинь сам визнає, що перебуває у повній ізоляції, і його ідеї, принаймні публічно, соромляться підтримувати навіть місцеві представники Московського патріархату.

За таких умов О.Лєдовому залишається сподіватись на підтримку лише «старшого брата», одержимого ідеєю відтворення «єдіного Русского міра». В останньому, звичайно ж, не буде місця українцям, яких миттєво запишуть до розряду націоналістів. У ньому домінуватимуть «лєдовиє», яких активно використовують для зомбування як громадян Російської Федерації, так і України. Мета подібних інформаційних акцій зрозуміла: дискредитувати українців та українську владу, примусити їх виправдовуватись і діяти на догоду «устроітєлям Русского міра». Вони, попри кризу, готові надавати «лєдовим» матеріальну підтримку (мабуть, у себе вже вирішили всі проблеми й тепер хочуть допомогти нам, «нерозумним»). Отже, не випадково у своєму інтерв’ю О. Лєдовий закликає всіх віруючих «осознать вєлікоє прєдназначєніє для Россії», за допомогою якої він сподівається примусити українську владу скасувати своє рішення й передати Катерининську церкву Московському патріархату. Це, безумовно, стане новим витком ескалації протистояння, який спокою і примирення мешканцям Чернігова не принесе.

Василь ЧЕПУРНИЙ




Теги:Катерининська церква, Православие и мир, московський патріархат, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar