реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Московський патріархат монополізував небіжчиків і в Чернігові?

За повідомленням офіційного веб-сайту «cerkva.info» Української Православної Церкви Київського Патріархату керівник столичного спецкомбінату О. Горовий отримав від керуючого справами УПЦ МП архієпископа Митрофана лист. У цьому листі висловлюється стурбованість тим, що на кладовищах м. Києва «з’явилися особи, які видають себе за священнослужителів Української Православної Церкви і звершують відспівування та поминання».
В листі перелічені ці «особи» і стверджується, що «всі чини й таїнства, звершені ними, вважаються недійсними».
Хто ж ці таємничі особи?
Виявляється, що список складений зі священиків Київського Патріархату. Зрозуміло, що в Московському Патріархаті позицію щодо «недійсності» священнослужителів УПЦ КП сповідують давно. Тому сам зміст листа не є дивним, хоча його можна вважати прикладом розпалювання релігійної ворожнечі. Більш дивним є інше – резолюція на листі керівника управління ритуальних послуг м. Києва О. Горового: «До відома та використання в роботі». З такою резолюцією копії листа були розіслані на місця.

Слід відзначити, що вже не перший рік на столичних кладовищах склалася не зовсім нормальна ситуація щодо ставлення до різних конфесій. Свідченням цього є той факт, що на всіх кладовищах, де ще не було храмів чи молитовних приміщень УПЦ МП, за рахунок кладовищ були збудовані чи обладнані каплиці та храми цієї конфесії. На Лук’янівському цвинтарі, храм, який будувався для громади Київського Патріархату, з волі керівництва був переданий Московському Патріархату.
Але виявилося, що цього недостатньо, і «несвідомі люди» все одно не хочуть запрошувати до поховання своїх близьких виключно «канонічних батюшок». Тому, на прохання керівництва УПЦ МП, і з’являється незаконна вказівка начальника управління ритуальної служби столиці пана Горового.
Як вона реалізована на практиці?
Священикам Московського Патріархату надана можливість приймати замовлення на поховання як на спецкомбінаті, так і безпосередньо в моргах міста. Виділено місце для прийому цими священиками громадян і на окремих кладовищах. В той же час священики Київського Патріархату, на підставі розпоряджень керівництва, такої можливості позбавлені, чим порушено як принцип рівного ставлення держави до конфесій (а зазначені установи – є державними або комунальними), так і права віруючих, які не належать до Московського Патріархату.
З приводу вищевикладених порушень представниками столичного керівництва визначеного законами принципу рівного ставлення до всіх конфесій, Патріарх Київський Філарет направив до глави Київської міської державної адміністрації Олександра Попова лист з проханням розібратися у ситуації та припинити порушення.

Подібна ситуація склалася також в Чернігові, наприклад, на цвинтарі "Яцево" є лише одна церква Московського патріархату, тому відспівування небіжчиків є невід’ємною складовою поховання. Тому замовляють його безпосередньо в конторі КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування», яке опікується благоустроєм усіх кладовищ міста. При цьому ніхто навіть не запитує якою мовою вести службу українською чи російською. Таким чином порушуючи мовні права українців.

Сергій Соломаха





Коментарі (1)
avatar
1
Ну, а чого нам чекати, коли навколо все більше і більше стає антиукраїнського - від церковних заходів, депутатських демаршів на різних рівнях - до текстів у підручниках для середньої школи, які аж ніяк не утверджують велич України у просторі і часі. Мабуть це і є той момент, коли правити бал доручено злим силам!? А в останні місяці дійсно таки спорстерігається посилення наступу і на Церкву нашу і на пам'ять, і на свідомість українську. Завдання одне - вистояти. Переможемо духовно - незабариться і загальний успіх повернення України на круги своя.
avatar