реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Монета з Херсонеса і гра воїнів Х століття

Біля півтисячі артефактів різних століть знайшли чернігівські археологи на розкопках біля першої музичної школи імені С. Вільконського – у давні часи тут був окольний град. І як встановила керівник досліджень Олена Черненко, жили тут люди високого соціального становища: «Тут багато решток речей соціально престижних. Певно, була підкліть чи погреб, а після монгольської навали її завалено, через що й багато речей збереглося».

Знайдено багато наконечників стріл, від яких загинули мешканці, але є й унікальні речі. Так знайдено річ, яка використовувалась воїнами Х століття і нагадувала шахи. А ось монета (на фото), карбована в ХI столітті у Херсонесі, на території теперішнього Криму, є ще більш унікальною – на ній зображений якір, що дозволяє археологам віднести її до часу правління Романа IV ( 1069 – 1071 роки). «Вперше у Чернігові така монета знайдена та й для України знахідка унікальна – наявні монети цього періоду, як правило, знаходяться у приватних колекціях» - говорить Олена Черненко.

Ріг тура – тварини, що була вагою до тонни і висотою біля двох метрів, вітраж періоду Козаччини, іграшка – коник того ж періоду, бронзові булавки – це ще не всі знахідки, якими не перестає дивувати древній Чернігів.
"Голос України"



Теги:археологічні знахідки, тури, дрвеній Чернігів, Олена Черненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar