реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чернігів спростовує московських фальсифікаторів

В радянській історіографії, яка значною мірою перейшла і в українську, тримається твердження, що після монгольської навали на Русь вона обезлюдніла, багато хто переселився на північ, завдяки чому, мовляв, і піднялася так звана Володимиро – Суздальська, а потім Московська Русь. Насправді Русь була одна – з центром у Києві. І вона ніколи не була безлюдною територією.

Це підтвердили, зокрема, археологічні розкопки у Чернігові – біля Єлецької гірки тут ще з 2014 року досліджують кладовище, яке існувало саме після монгольської навали – з 14 до 19 століть. Тобто люди тут жили безперервно. Керівниця археологічних розкопок Олена Черненко каже: «Це засвідчує, що життя міста тривало вічно».

Зараз же археологи розкопали житлову будівлю часів Київської Русі, яку датували 12 – 13 століттями. На це вказують залишки кераміки того часу, браслетів, ножиків та темний ґрунт у котловані. А те, що споруда житлова, доводять залишки печі.

«У 1949 році археолог Володимир Богусевич висунув версію, що Чернігів, як місто, починався з поселення, яке було не на Валу, що вважається історичним центром міста, а саме з Єлецької гірки, - каже Олена Черненко. – Зокрема, він тоді знайшов ліпну кераміку 7 чи 8 століть. Ми намагаємося підтвердити чи спростувати його версію новими знахідками. Але те, що Чернігів нікуди не переселявся після монгольської навали - однозначно».

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Олена Черненко, древній Чернігів, археологічні розкопки, Московська Русь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar