реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Манок козацького старшини знайшли біля церкви

Тепла погода дає змогу продовжити археологічний сезон, а цільова програма проведення історико-археологічних досліджень на території Коропської селищної ради на 2019-2021 роки, яку депутати селищної ради затвердили наприкінці вересня, є юридичною підставою. Тож у Коропі чернігівські археологи взялися досліджувати Іллінську церкву – фортецю.

З цим храмом пов’язані ще й багато легенд і він є в переліку пам’яток національного значення. Але інформації про саму споруду мало.

«Перш за все, для того, щоб встановити дату будівництва церкви, ми вибрали ділянку і заклали шурф, щоб подивитися структуру фундаменту і визначити час, коли його заклали, − розповідає керівниця експедиції Олена Черненко. − Окрім цього ми провели детальну фотофіксацію церкви і зараз обмірюємо її за допомогою різних пристроїв».

Також науковці взяли проби цегли й визначать, до якого часу належить пам’ятка, і чи не є давнє мурування в загрозливому становищі.

При розкопках археологи знайшлимонети XVІІ століття, намистинку, кераміку, і найцікавіше – річ, схожу на металеву люльку у формі людини, яка їде верхи на пташці, павичі.

«Як виявилось, наша знахідка, - говорить Олена Черненко, - рідкісна штука - "манок", призначений для заманювання птахів під час полювання шляхом імітації їх крику. З’ясували після очистки реставратором. Це час Гетьманщини. Використовувалась на полюванні на птахів. Належала комусь із старшини»
"Голос України"



Теги:Короп, Олена Черненко, гетьманщина, археологічні знахідки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar