реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Молдавський фронт московського патріархату

Оскільки на Московщині усе фронти та битва, із битвою за врожай включно, то й церковні справи є фронтовими. Тим паче, що РПЦ є бойовим загоном московського імперіалізму.

Тож і в Молдові зараз відкрився фронт. Там діють Бесарабська митрополія Румунської православної церкви і підрозділ Російської церкви під таким же облудним назвиськом, як в Україні - мовляв, окрема Молдавська церква, та ні для кого не секрет, що то просто підрозділ РПЦ, як і УПЦ МП. Почерк один.

Треба сказати, що молдавани самі себе вважають належними до Румунії і недавно навіть Україна погодилась юридично, що молдавська мова - насправді така ж сама румунська. Румунська ж церква є сьомою за диптихом (порядком почитання) вселенського православія, однією з найсильніших у православному світі: має патріархат, біля 17 тисяч парафій і стільки ж священників, закордонні єпархії всупереч намаганню константинопольського патріарха прибрати собі всі діаспорні парафії. Автокефальними румуни є з 1880-х років. До речі, є в них український вікаріат, богослужіння в храмах якого проходять нашою мовою.

І є російська церква, як і в нас - насліддя російської окупації. Цих православних очолює митрополит Володимир Кантарян. Недавно він написав дивного листа патріарху московському, своєму начальнику - жалівся як то їм тяжко і попереджував, що всі переходять до Румунської церкви. Не дивно: румунська влада пообіцяла священникам, які перейдуть з московської у румунську церкву, 400- 600 євро щомісяця. І хай це вас не дивує: у Європі є не одна країна, яка офіційно платить гроші своїм священникам. То тільки ми перебуваємо у полоні большевицької брехні про відокремлення церкви від держави...

І ось щойно румунська влада потребувала від архієпископа Бєльцького і Фалештського Маркела Міхеяна звільнити у Бєльцях собор Костянтина і Єлени. Що й не дивно, якщо він публічно називає свою країну відстійником для європейського сміття... Що ж до собору, то він був побудований на кошти Бесарабської митрополії і румунської держави і відкритий 1935 року, коли Молдова ще не була окупована росіянами і ніякої російської церкви там не було...

Тож женуть росіян звідусіль, хоча і митрополит, і архієпископ, згадані в тексті, є молдаванами. Але тут, як і в Україні - толку, що митрополит Володимир Сабодан і Антоній Вакарик були українцями, якщо вони померли російськими архієреями?!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:УПЦ МП, РПЦ, Василь Чепурний, Румунська церква, Україна - Молдова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar