реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Міжнародний джазовий фестиваль -- у Чернігові!

27-28 вересня в північній столиці України – Чернігові – відбудеться IV Міжнародний джазовий фестиваль Chernihiv Jazz Open.
Цього року у фестивалі братимуть участь представники шести країн світу
:

• тріо Ільдара Казаханова (Росія),
• Amos Hoffman та Lenny Senderskiy (Ізраїль),
• Kuba Stankiewicz (Польща),
• Kekko Fornarelli та Roberto Cherillo (Італія),
• Benjamin Faugloir Project (Франція),
• Big Jump Band, Alyona Salova Quintet, F-trio та «Диксиленд» (Україна).

Серед додаткових подій заходу – яскравий джаз-парад центральними вулицями обласного центру, виставка робіт відомого українського фоторепортера Олександра Зубка, мистецький перформанс від львівського графіка Максима Паленка, вільні концерти на Зеленій сцені, джазова фан-крамниця та ін.

Фестиваль проходить за підтримки Посольства Франції, Французького інституту в Україні, Польського інституту в Україні, Посольства держави Ізраїль в Україні. Генеральний партнер фестивалю – ТМ Staropramen.

Напередодні події представники ЗМІ зібралися на терасі ресторану «Велюров» на традиційну «каву з джазом» – щоб дізнатися про всі події четвертого фестивалю з перших вуст.

Олександра Федоренко, директор ТА Che-Studio сповнена гарних сподівань і підкреслює важливість культурної події для обласного центру:
– Вперше на фестивалі так багато іноземних учасників. Ми не просто підтверджуємо статус міжнародного фестивалю – а чітко його закріплюємо. І я навіть не можу згадати, коли в Чернігові в останнє на одній сцені виступала така кількість якісних, цікавих виконавців з шести країн.

Окрім концертів, на слухачів Chernihiv Jazz Open чекатимуть виставки, художні проекти, спілкування, традиційні вже фотосесії… Підготовлено повноцінну, насичену програму для кожного дня. І я щиро раджу знайти час і можливість і відвідати всі фестивальні події: ви не пожалкуєте!
Я не дуже люблю слово «продукт», але на цей раз ним скористаюся. На мою думку, саме таких – насичених і якісних – культурних продуктів Чернігову дуже не вистачає. Але ж це – імідж нашого міста. Ми робимо подію, яка має підтримувати, розвивати і просувати наше місто і його мешканців. Ми беремо на себе відповідальність за те, що ми робимо. І розуміємо цю відповідальність перед Черніговом.

Що таке людина? Те, що вона їсть, п`є, чим дихає… Але, крім цього, людина – це й те, що вона бачить, читає, слухає, з ким вона спілкується. І тому цей фестиваль ми бачимо як подію, яку ми маємо створювати всі разом, всім містом. І яка впливатиме на велику кількість людей і на місто в цілому.

Багато не треба: придбайте квиток, розкажіть про фестиваль знайомим, запросіть когось приїхати до Чернігова – коли ви це робите, ви вже створюєте атмосферу, настрій… Той світ, нарешті, в якому ви хочете жити.

Не бійтеся того, що джаз – нібито «надто інтелектуальна», «доросла» музика. Це музика багатоформатна і вільна, дуже цікава в живому виконанні. Будь-яка людина знайде в цій музиці щось таке, що зачепить її зсередини.

Запрошуємо також гостей з інших міст: золотий вересневий уїк-енд в Чернігові – це просто чудово! Ви прогуляєтесь вуличками тисячолітнього міста, оглянете його величні храми, помилуєтесь унікальними різьбленими будиночками, посмакуєте чернігівськими стравами – і, звичайно, отримаєте насолоду від справжнього джазу на концертах Chernihiv Jazz Open!

До уваги! В суботу, 28 вересня, вулицями Чернігова і його головною площею крокуватимуть учасники джаз-параду – унікальної яскравої події, мета якої – продемонструвати, що життя, музика, навколишній світ – прекрасні! Фінішує джаз-парад на Зеленій сцені, де одразу ж розпочнеться музичний марафон – джазові колективи будуть змінювати один одного, надихаючи і чернігівців, і тих, хто завітає до міста в цей суботній день.

Стати учасником джаз-параду може кожен, хто прийде 28 вересня о 13.00 на паркову алею навпроти «Мегацентру» (біля підземного переходу). Бажано мати при собі якісь джазові або святкові атрибути. Принцип простий: чим веселіше, тим краще!

Створити таку велику і яскраву подію, як щорічний джазовий фестиваль, можливо тільки спільними зусиллями. Представник генерального партнера фестивалю ТМ Staropramen, директор Чернігівського відділення компанії «СанІнБев Україна» Юрій Шевченко коментує:

– Торговельна марка Staropramen в першу чергу підтримує цей фестиваль тому, що джаз близький нам по духу. Джаз – це музичний жанр, який з’явився відносно недавно. Але він вже встиг глибоко збагатити світову музичну культуру – оскільки є злиттям культур і багатьох напрямків. Цим мистецтвом захоплюються люди, які відкриті новаціям і готові сприймати нові ідеї. Їх характеризує те, що вони розумні, вільні, відкриті до спілкування, люблять нове – але, і це дуже важливо, цінують традиції. І ми бачимо певну відповідність прекрасної марки празького пива Staropramen і джазової культури. Відзначу, що ми завжди раді і маємо за честь брати участь у створенні подібних культурних заходів і хочемо, щоби партнерство з Chernihiv Jazz Open тривало. Бажаємо організаторам і учасникам фестивалю довгого творчого шляху. Слухачам – задоволення від концертів. І, звичайно, насолоджуйтесь нашим продуктом!

До уваги! Джаз лунає не тільки в празьких пабах: Chernihiv Jazz Open запрошує після першого концерту на джем-сейшн до пабу Varenik`s (Чернігів, просп. Миру, 54), а увечері другого дня – на after-party фестивалю до еспресо-бару «Чашка» (просп. Миру, 49).
Настроїтися на джазовий лад чернігівцям і гостям міста допоможуть джазові концерти на Зеленій сцені (щоп’ятниці о 18.30) та джаз над водою, який звучить в ресторані «Колиба».

Арт-директор фестивалю Дмитро Коровін задоволений цьогорічним складом виконавців: програму вдалося скласти таким чином, щоб представити глядачеві всю палітру різномаїття джазової музики.

– Чи варто обмежувати себе, створюючи фестиваль заради одного хедлайнера, який затьмарить своєю «вагою» решту учасників фестивалю? Гадаю, ні. Адже ми можемо показати дуже багато талановитих музикантів. Цього року наш глядач зможе познайомитися з великою кількістю стилів і напрямків.

Це і сучасний фортепіанний джаз від Куби Станкевича з Польщі – він представить нову програму, присвячену пам’яті видатного польського композитора Войцеха Кілара. Це й гітарний джаз від майстрів з Росії – Ільдара Казаханова, Гасана Багірова, Андрія Рябова. Про кожного з цих петербурзьких виконавців можна розповісти дуже багато: повірте, їхні біографії і «послужні списки» зацікавлять найприскіпливішого слухача.
Італійці Кекко Форнареллі й Роберто Керілло у своїй творчості поєднують фортепіанний поп-джаз і пост рок – це дуже цікавий мікс, який заслуговує на увагу.

Молоде, але дуже перспективне французьке тріо «Бенжамен Фоглуар Проджект» готує дуже цікавий і самобутній матеріал.
Ізраїльтяни Амос Хоффман і Ленні Сендерський презентують програму, в якій східний колорит поєднується з європейським джазом, а ліванський уд – із саксофоном. Амос їде в Україну вперше, і саме на нашому фестивалі відбудеться дебютне виконання деяких його нових композицій!
І нарешті, Big Jump Band – український біг-бенд, який складається з кращих молодих музикантів України – і не тільки. Колектив поверне нас в золоту еру джазу – 30-ті роки минулого сторіччя.

Тож наші слухачі матимуть і певний екскурс в історію джазу, і познайомляться з його найактуальнішими напрямками.

До уваги! Цього року на джаз-фестивалі працюватиме спеціальна крамничка для і від фанатів: якщо у вас є цікаві платівки, диски, сувеніри, пов’язані з джазом, ви можете їх там продати, обміняти чи просто з гордістю продемонструвати іншим поціновувачам джазу. Щоб взяти участь у роботі джаз-крамниці, телефонуйте (095) 860-21-00.

Керівник Big Jamp Band Денис Єфременко обіцяє: на Chernihiv Jazz Open колектив, який складається з двох десятків талановитих молодих виконавців, відтворить атмосферу знаменитого Карнегі холу золотої епохи джазу – часів Бенні Гудмена та Арті Шоу.

Тож солісти (Аніко Долідзе, яку чернігівці памятають по запальному виступу на Зеленій сцені, Роман Полонський, а також гість з Норвегії Ерік Бергене) разом з музикантами готують програму, яка змусить увесь зал полишити крісла і танцювати!
Кларнетист Дмитро (Мітя) Герасимов кілька разів вже виступав перед чернігівцями у складі Pushkin Klezmer Band. Тепер він з`явиться на сцені як соліст Big Jamp Band і дуже радий новій зустрічі:

– В Чернігові я не вперше і дуже люблю вашу публіку: чернігівці завжди добре реагують, по-справжньому тебе слухають… Це аудиторія дуже доброзичлива, але разом з тим і вимоглива. Тут приємно грати!
Що стосується фестивалів, то мені здається, вони і мають відбуватися в подібних містах: це цілком по-європейськи, коли культурні події не зосереджуються в столиці, а розгалужені по всій країні. Що стосується рівня самого фестивалю, то це мій другий Chernihiv Jazz Open і я бачу, як він зростає, як стає все цікавішим склад учасників і як все більше фестиваль збирає слухачів. Значить – все робиться правильно!

Довідка

Фестиваль Chernihiv Jazz Open проводиться в обласному центрі з 2010 року зусиллями творчої агенції Che-Studio.
Двічі був відзначений як головна мистецька подія року.

На сцені фестивалю виступали відомі джазові виконавці, представники напрямків етно- та world music: Джамала, Карл Фрієрсон, Paris Combo, Усейн Бекіров, Ігор Закус, Євген Дідик, Віктор Соломін, Наталія Лебедєва, Лаура та Крістіна Марті, Pushkin Klezmer band, біг-бенд Денніса Аду, Morfe Acoustic band та ін.
Аудиторія фестивалю охоплює Чернігівську, Київську, Гомельську області.

Докладнішу інформацію про фестиваль можна отримати на сайті chejazz.info або у прес-секретаря фестивалю Віри Єдемської (тел. 050 465-00-65, 0980 73-23-73, [email protected]).

Як придбати квиток на фестиваль?

В Чернігові:
• у касі муздрамтеатру ім. Т. Шевченка: просп. Миру, 23, тел. каси 699-360. Розклад роботи: Вт-Нд, 11.00-19.00, перерва 14.00-15.00.
• У творчій агенції Che-Studio: тел. (095) 86-02-100.
• Квитки на джем-сейшн можна придбати в пабі Varenik`s: просп. Миру, 54. Тел. 605-942.

У Києві:
• в авторизованому tiсket-point: вул. Червоноармійська, 1 (навпроти Бессарабського ринку, «Чашка espresso bar»). Тел. (050) 416-34-16.

По електронній пошті
• Відправте лист-замовлення на адресу [email protected]. Вкажіть свої ПІБ, кількість квитків на кожен день фестивалю, бажаний ціновий діапазон і місце розташування в залі.

Вартість квитків – 80-190 грн.



Теги:джаз, фестиваль, Україна - Ізраїль


Читайте також



Коментарі (0)
avatar