реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Мізерні податки -- під підозрою податківців

Галузь роздрібної торгівлі займає одне з вагомих місць у народному господарстві Чернігівщини, послугами якої користуються практично всі без виключення жителі нашої області. В Чернігівській області обліковується 2676 суб’єктів господарювання, які мають 5402 торгівельних точок.
Як відомо, кожен суб’єкт господарювання (юридична чи фізична особа) розпочинаючи свій бізнес, має на меті отримання прибутку. Середня націнка на підприємствах роздрібної торгівлі це ті кошти, з яких формується прибуток.

Статтею 67 Конституції України визначено: «Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку визначеному законом». Але, на жаль, не всі суб’єкти господарювання дотримуються свого конституційного обов’язку. В області обліковується 532 підприємства, які декларують збиткову діяльність, або сплачують мізерні (формальні, що не відповідають реальному стану справ) суми податків.
Робота відділу контролю за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки в готівковій формі, управління податкового контролю юридичних осіб ДПА в Чернігівській області направлена на контроль за повнотою оприбуткування виручки від реалізації (готівки) та касової дисципліни в магазинах, що належать підприємствам торгівлі.

Слід зазначити, що у разі виявлення під час перевірки не оприбуткованої готівки в касі магазину, органи державної податкової служби зобов’язані застосувати штрафні санкції згідно з вимогами чинного законодавства у п’ятикратному розмірі від суми такої готівки. Тобто, умовно кажучи, за приховану тисячу гривень прийдеться сплатити п’ять тисяч гривень штрафу.

За січень-квітень 2010 року податківцями області проведено 712 перевірок суб’єктів господарювання, які проводять розрахунки зі споживачами за готівку у сфері торгівлі, в ході яких виявлені порушення податкового законодавства. За результатами перевірок суб’єктів господарювання оштрафовано на загальну суму 905,2 тис.грн.

Так, при перевірці магазину «П» встановлено порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року №265/95-ВР із змінами та доповненнями. За результатами перевірки підприємця оштрафовано на 7,03 тис.грн.

Нажаль, деякі «винахідливі» платники податків не допускають податківців до проведення перевірок, вважаючи, що таким чином уникнуть відповідальності у вигляді штрафів.

Однак, чинним законодавством визначено, що у разі не допуску працівників органів державної податкової служби до проведення перевірки за наявності законних підстав для її проведення, та надання платнику податків відповідних документів у встановленому Законом України «Про державну податкову службу в Україні» порядку, посадові особи органів державної податкової служби мають право застосувати арешт активів платника податків згідно з Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».
Крім цього податківці зобов’язані скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання платниками податків законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, а також у разі неприпинення ними дій, які перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби.
Тож висновок один – щоб не платити штрафів, належить виконувати закон.

За матеріалами відділу контролю за розрахунковими операціями ДПА в Чернігівській області.




Теги:штрафи, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar