реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Міськрада просить залишити ПДФО громадам

Зменшення дохідної частини бюджету на третину означатиме відібрання у громади міста податку на доходи фізичних осіб – військовослужбовців. Про це заявили депутати Чернігівської міської ради на сесії.

А відтак не зможе міська влада виконувати важливі функції. «Забрати ці кошти у таких міст як Чернігів, коли потрібно займатися відновленням міста і повертати сюди людей — це злочин під час воєнного стану, — говорить виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако. — Чернігів без цих коштів піде в повну деградацію. Якщо у міста забрати один мільярд, але залишити фінансове навантаження у вигляді пільгового харчування дітей, перевезень, різниці в тарифах по тому ж водоканалу, то це призведе, фактично, до зупинки міста».

«Надходження від ПДФО є одним із найбільших джерел наповнення місцевих бюджетів. У 2022-2023 роках у казну Чернігова за цим напрямком надійшов 1,6 млрд грн. Завдяки цим коштам місто могло вирішувати питання зміцнення обороноздатності, підтримки ЗСУ та відбудови» - відзначили чернігівські депутати.

Стосовно ще однієї ініціативи Кабміну - зарахування до бюджетів громад 60% ПДФО, а не 64% як було до цього: казні Чернігова це «коштуватиме» ще кілька сотень мільйонів гривень (у 2022-2023 рр. за цим напрямком у бюджет міста надійшло 202,2 млн грн). Наприклад, цієї суми достатньо, аби підготуватися до опалювального сезону.

« Сьогодні українські міста опинилися в різних умовах — десь формується профіцит бюджету (туди релокувався бізнес, переїхали люди), а на нашому прикладі підраховуємо збитки від війни та дефіцит коштів у казні – каже Олександр Ломако. - В той час, коли наші витрати навпаки суттєво зросли, а їх природа змінилась — потрібно відбудувати зруйноване, повертати додому людей. Якщо держава, при прийнятті рішення про розподіл ПДФО від виплат військовим, хоча б не скоригує його регіональним підходом, то нам, аби вижити, потрібно буде урізати витрати на те ж прибирання, утримання інфраструктури, закладів медицини та освіти. Про розвиток я взагалі мовчу, не буде ресурсу навіть на те, щоб відновлювати розбите».

Сесія міської ради прийняла звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів та міністерства фінансів з проханням не приймати ці руйнівні для міського самоврядування зміни.



Теги:ПДФО, Чернігівська міська рада, Податки, команда ЗЕ, уряд Шмигаля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar