реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Місцеві вибори-2010: голоси «проти всіх» – додаткові мандати для партії влади

На кожних виборах, які відбуваються в Україні по іншій редакції Закону, ніж на попередні, виникають проблеми з застосуванням виборчого законодавства.
Так, у 2006 році на перших партійних виборах до місцевих рад виникла проблема з врахуванням недійсних бюлетенів та голосів «не підтримую жодного» при визначенні виборчої квоти та партій, що отримали три і більше відсотків голосів виборців.
На цю проблему неодноразово звертали увагу міжнародні організації, які здійснюють спостереження за виборами в Україні.

Наприклад, у «Заяві про попередні результати та висновки спостереження міжнародної місії зі спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року» вказано:
«Досі чекають на впровадження декілька минулих рекомендацій, зокрема, щодо скасування можливості голосувати «проти всіх», а також щодо можливості використання неправильно заповнених бюлетенів та голосів «проти всіх», які не відтворюють певний вибір виборця, у загальному підрахунку голосів для наступного розподілу місць у парламенті».
Спробуємо розібратися.
Частиною другою стаття 74 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 06.04.2004 р. №1667-ІV зі змінами було визначено, що «кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі (далі – виборча квота), обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій партій (блоків), що отримали три і більше відсотків голосів виборців у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, на число депутатських мандатів у цьому окрузі».
Обчисляти відсоток голосів виборців, поданих за кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій партій (блоків), можливо двома способами:
1) від кількості виборців, що проголосували за партійні списки (без урахування голосів «не підтримую жодного» і недійсних бюлетенів);
2) від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні.
Безумовно, застосування другого способу (як це і рекомендувало вже після закінчення підрахунку голосів ЦВК у 2006 році) приховано підвищує прохідний бар’єр для партій, тобто позбавляє багатьох виборців мати своїх представників у місцевих радах та збільшує кількість депутатів від партій, які отримують найбільше мандатів в місцевих радах.
Треба зазначити, що на місцевих виборах значно більше, ніж на парламентських, виборців голосує «проти всіх», а також більше і зіпсованих бюлетенів. Наприклад, на виборах 2006 року у місті Чернігові до Верховної Ради України «не підтримали жодного» 3,33% виборців, недійсних бюлетенів було 1,69%, то до міської ради - відповідно 8,72% і 2,49 відсотка виборців.
І останнє.
У новій редакції Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» про місцеві вибори вiд 10 липня 201 р. № 2487(Із змінами, внесеними згідно із Законом № 2491-VI від 30.08.2010) у частину другу статті 77, що є аналогом статті 74 попередньої редакції закону, правлячою коаліцією внесено такі зміни: після слів «що отримали три і більше відсотків голосів виборців» є доповнення словами - «які взяли участь у голосуванні».
Отже, Партія регіонів грубо проігнорувала рекомендації міжнародних організацій і взяла курс на узурпації влади у місцевих радах.
Таким чином, голосуючи «проти всіх» на виборах за партійними списками, кожен український виборець мимоволі віддає свій голос за додаткові мандати для партії влади.

Сергій Соломаха








Коментарі (9)
avatar
1
"Таким чином, голосуючи «проти всіх» на виборах за партійними списками, кожен український виборець мимоволі віддає свій голос за додаткові мандати для партії влади."
Навіщо ви людей в оману вводите в черговий раз.
Не партії владі, а партіям, що змогли потрапити за квотним принципом до міської ради.
Ваш підрахунок голосів в 2006 році викликав обурення по всій Україні. Пані Вітренко також би пройшла до ВР за вашим принципом підрахунку голосів, а ви від того "безладу" в комісії маєте двох депутатів у міській раді.
Всі підрахуї відпочивають перед тим як ви порахували в 2006 році і вам все зійшло з рук, як і в 2007.
avatar
2
Очевидно ви не читали статтю уважно, а якщо і читали, то тільки заголовок.
1. Якщо б Чернігівська ТВК діяла антизаконно, то чому цього не визнав Суд?
2 Чому ваші хазяєва з Партії регіонів змінили норму Закону про вибори і внесли після слів «що отримали три і більше відсотків голосів виборців» доповнення - «які взяли участь у голосуванні»?
3. Чому ви і ваші хазяєва ігноруєте вимогу міжнородного співтовариства вилучити графу "непідтримую жодного" з бюлетеня (як це зробила навіть Росія), яка не відтворює певний вибір виборця?
4. Чому повністю підконтрольне "регіоналам" ЦВК сором"язливо з 2006 року припинило показ на своєму сайті у підсумках виборів до Верховної Ради графи "не підтримую жодну партію (блок)?
Цей перелік можна продовжувати.
Отже, хто вводить людей в оману?
Народ має право знати правду!
І останнє.
Про головне.
Якщо влада буде діяти так і далі по понятіям, то невдовзі зусииллями таких як ви власникам Партії регіонів, заводів, шахт, домн, пароходів не буде з ким боротися.
Отже, вашим хазяямам(тим хто зараз добре платить) такі як ви і подібні вам будуть не потрібні, бо диктатурі хамства сили і понятій інтелектуали не потрібні, потрібен тільки результат їхньої праці - знищити своїх реальних конкурентів.
Тож, коли їх(реальних конкурентів) не залишиться в першу чергу позбавляться вас і таким як ви найманців за гроші, бо ви занадто багато знаєте про них і за більші гроші можете продатися конкурентам.
Невже історія нічому вас не навчила?
Вас окремо до вас - нічого особистого проти вас не маю !
avatar
3
Та начхати на ті вибори!!! Все одно нічого не міняється! Просто нарпокат беруть ваші мізки! Значочок на папірці нічого не означає! Все це -- міраж! Схема для отримання і відмивання великих грошей. Не дозволяйте маніпулювати своїми мізками! Всі ці вибори -- омана!
avatar
4
Як набридли всі ці хазяєва! Одних хазяїв змінюють інші. Такі самі. А нічого ж не міняється. От же не судилося??? Кожен все одно живе незалежно від виборів. Окрім Соломахи?
avatar
5
Воване, не горячись. Ще жодній нормальній людині на цій землі влада і падлюки ніколи не давали жити українцям, росіянам, білорусам і іншим народам по-людськи.
А хотілося б.
Шкода, що соломах менше, ніж вованів або деим"яненків і тому ми останні 20 років в дупі,як і попередні 70 років.
avatar
6
1. Якщо б Чернігівська ТВК діяла антизаконно, то чому цього не визнав Суд? - то подайте в суд на Верховну раду ( це ж ваша логіка - радянська)
2 Чому ваші хазяєва з Партії регіонів змінили норму Закону про вибори і внесли після слів «що отримали три і більше відсотків голосів виборців» доповнення - «які взяли участь у голосуванні»? - не перекладайте звичаїв вашої партійної структури на ПР.
3. Чому ви і ваші хазяєва ігноруєте вимогу міжнародного співтовариства вилучити графу "не підтримую жодного" з бюлетеня (як це зробила навіть Росія), яка не відтворює певний вибір виборця? - вам нагадати яка коаліція (і скільки депутатів від УНП) діяла з 2007 до 2010 року? Вам якщо собачу будку поадрувати ви її не поділити не зможете.
4. Чому повністю підконтрольне "регіоналам" ЦВК сором"язливо з 2006 року припинило показ на своєму сайті у підсумках виборів до Верховної Ради графи "не підтримую жодну партію (блок)? - пропоную подати позов до міжнародних інстанцій.

І на останок: в усіх радах на Чернігівщині (окрім однієї) діяли т.з. біло-помаранчеві більшості. І ми бачимо результат? Скільки ще вам треба було часу, рік. два, десять?
І я вас прошу як людину інтелегентну - не вживайте моє призвіще у зневажливому тоні. Бо я поважаю людей що його носили та носять, а до свого ставтесь як заманеться.

avatar
7
В огороді бузина, а Києві дядько, пане Дем"яненко.
Далеко вам до Олександра!
В котре переконався, що аргументація щодо заперечення наведених мною аргументів у вас відсутня.
Це фінал будь-кого хто працює за гроші, а не за покликом душі і переконань.
avatar
8
Важко з вами сперечатись, як і Солдатову було важко відібрати у вас документи комісії, які ви на очах десяти людей рвали власними руками. І дякуйте "чесному" суду, що маєте можливість за такі дії писати коментарі.
Інна Богословська має вам дякувати, що представники Віче отрмали місця в міськраді, лише вашому підрахунку.
avatar
9
Якщо важко, позіхайте.
Якщо Вам для аргументації знадобився Солдатов, то Ваші справи не такі й райдужні.
Це що Ваші старші товариші по партії змінили Закон, щоб "напакостити" якомусь Соломасі, багато про що свідчить.
Тут немає чим крити.
Співчуваю.
avatar