реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Мільйон позовної суми – проти районної газети

Саме в стільки сумарно оцінили свою честь та гідність голова Талалаївської районної державної адміністрації Марина Зубова та підприємець Андрій Карпенко, звернувшись до суду за захистом своїх честі і гідності.

Чим же їх образила газета? Розповідає редакторка Олександра Гостра: «Викладач Олег Галаган мав необачність висловити своє незадоволення діяльністю голови Талалаївської РДА Зубової через відкритий лист-звернення, який було розміщено в нашій газеті «Трибуна хлібороба». Оголосивши війну свободі слова, місцева влада намагається закрити людям рота, щоб всі сліпо та бездумно сприймали будь-яку їхню діяльність».

Оцінка діяльності голови РДА з’явилася в розпал передвиборчої гонки, коли Маргарита Зубова змагалася з п’ятьма конкурентами за крісло очільника Талалаївської об’єднаної територіальної громади, оскільки малесенький Талалаївський район ліквідується, а саме в ОТГ – реальні фінансові важелі.

Маргарита Зубова може і змовчала б, коли б це була просто критика, але тут вийшла стаття «А влада під ручку з криміналом…».

У скандальній статті газети «Трибуна хлібороба» про Маргариту Зубову йшлося: «Зрозуміло, що за короткий час перебування на посаді голови РДА важко дати об’єктивну оцінку її вмінням та потенційним можливостям керівника такого рівня. Та за будь-яких умов вона повинна була б дбати про забезпечення власного імені, як поміркованої, виваженої людини, не даючи поводів для осудження за зв’язки з елементами підозрілої, м’яко кажучи, репутації. Маються на увазі, перш за все, відверто товариські стосунки Маргарити Зубової з одіозним Андрієм Карпенком, проти якого відкрито ряд кримінальних проваджень, прийнято низку судових ухвал: Бахмацьким районним судом, Зарічним районним судом м. Суми, Роменським міськрайонним судом Сумської області, Новозаводським районним судом м. Чернігів. Працівниками поліції проводяться заходи по виявленню причетності Андрія Карпенка та пов’язаних із ним осіб до вчинення кримінальних правопорушень щодо мешканців селища Талалаївка та району. Зокрема, за фактами умисного підпалу автомобіля ВАЗ-2110 Москальця О. В., підпалу гаража Співака В. В., підпалу автомобілів, які належать Пугач Л. О., Галагану О. В. з Талалаївки, та багато інших кримінальних злочинів. Це лише дещо з того, що інкримінується Андрію Карпенку в ряді кримінальних проваджень. Незважаючи на все це, Андрій Карпенко чи не щоденний завсідник у кабінеті голови райдержадміністрації Маргарити Зубової. Не заради ж чаювання він відвідує першу посадову особу району з такою настирною систематичністю. І ніяк не віриться, що керівник району нічогісінько не знає про кримінальний бік життя свого візаві. І які, цікаво, проблеми може вирішувати керівник району в ході систематичних зустрічей із кримінальних справ майстром? Люди, від очей яких і не приховуються ці зустрічі, цікавляться, чи не призначала, бува, голова райдержадміністрації Карпенка Андрія своїм позаштатним радником?».

Оце, власне, і все, що написав автор – як бачимо, тут нема якихось звинувачень на адресу голови РДА, а є питання та констатація фактів. Адже у маленькому райцентрі, який більше схожий на велике село, білий Ренджровер підприємця з неоднозначнимм шлейфом бачать всі, хто тільки спеціально не відвертається. І бачать дуже часто саме його у дворі районної адміністрації.

Та й питання вийшло у публічну площину до публікації в райгазеті – на зустрічі Маргарити Зубової в селі Болотниця підприємці О. Москалець, В.Співак, С.Позняковський відкрито питали очільницю РДА про її контакти зі згаданим власником Ренджровера. Маргарита Володимирівна не відповіла переконливо. А кримінальні справи не розслідуються роками – звісно, до цього керівниця району причетності не має, але дружба з одіозним персонажем викликає в людей природнє здивування.

Редакторка Олександра Гостра каже: «Маргарита Зубова, як мені здається, мала розуміти, що її посада автоматично передбачає прискіпливу увагу з боку суспільства і, в тому числі, до її близького оточення. Ці люди переживали, що Карпенко, використовуючи Зубову, якщо вона виграє вибори, буде робити з ними все, що йому заманеться. Підкреслю, що про саму пані Зубову, як таку, або її якісь вчинки, взагалі, в матеріалі не сказано жодного поганого слова, вміняється їй тільки спілкування з людиною, яку певна частина громади вважає своїм кривдником».

До речі, в цій же газеті було опубліковано і спростування скандального матеріалу – його оплатила партія «Рідний дім», хоча формально балотувалась Маргарита Зубова, як самовисуванка. Тобто, позиція іншої сторони в газеті також була представлена, хоча сама Маргарита Володимирівна до редакції не зверталась. Вона ж говорить, що згаданий Андрій Карпенко є її другом дитинства, керує агропідприємством, надає благодійну допомогу багатьом і жодних судових рішень щодо нього нема.

«Дана публікація осквернила моє ім’я і ділову репутацію саме перед виборами, і є спробою дискредитувати мене як кандидата, - йдеться у зверненні Маргарити Зубової до мешканців району. - Вважаю її такою, що підриває мій авторитет у селищі і в районі, оскільки мене висвітлено як особу, що тісно пов’язана з криміналом, тому вважаю за потрібне донести до вас наступну інформацію. Відповідно до ст. 38 «Відносини місцевих державних адміністрацій з громадянами» Закону України «Про місцеві державні адміністрації», державні адміністрації забезпечують додержання прав і свобод громадян. Я, як посадова особа, не можу порушувати право будь-якого громадянина, в т. ч. і Андрія Карпенка, приходити до кабінету, де я виконую надані мені Президентом України повноваження. Хочу зазначити, що громадянин Карпенко А. С. є директором ТОВ «ТАЛАГРОКАР», яке зареєстроване та займається вирощуванням сільськогосподарських культур на території нашого району.

Я не заперечую факт знайомства з Андрієм Карпенком та факт товариських стосунків між нашими сім’ями. Але підкреслюю, що це єдина правдива інформація у вищезгаданій статті».

А вибори Маргарита Зубова програла, зайнявши четверте місце.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область.

На фото з соціальних мереж: зразок передвиборчої агітації в Талалаївці.



Теги:Талалаївка, свобода слова, Олександра Гостра


Читайте також



Коментарі (0)
avatar