реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Миколай побував у гетьманській столиці

Україні день Святого Миколая здавна був значним і веселим святом. Миколай-угодник - один з найулюбленіших народних святих, з іменем якого пов'язано безліч легенд та переказів. Купці, мореплавці та землепрохідці бачили у Святому Миколаєві свого охоронця і заступника.
Завжди вважався Святий Миколай захисником бідних, скривджених, несправедливо засуджених. Ще за життя, його називали батьком сиріт та знедолених. Миколая шанували в Україні, вважаючи його покровителем шлюбу, а також, саме цей святий, був покровителем Війська Запорозького.
Нині у храмах саме перед іконою Св. Миколая моляться, вирушаючи в далеку дорогу, а також освячуючи різноманітні транспортні засоби.
Цього року юні батуринці відсвяткували день Святого Миколая в дитячому центрі, що діє при церкві Покрови нашого міста. Найпершими Святий Миколай поздоровив наймолодших жителів міста – малюків дитячого садка «Віночок», а потім гостинцями порадував – учнів початкових класів Батуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
Мета цього святкового заходу полягала у вихованні в нашого підростаючого покоління любові та поваги до минулого України та відродження народних звичаїв і традицій.
Відкрив цей святковий захід настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріархату – отець Роман (Кривко).
Всі присутні з цікавістю переглянули казкову виставу, виконавцями ролей, в якій були учні батуринської ЗОШ, а головним режисером – вчителька Петрук Оксана Петрівна. Глядачам сподобалися всі персонажі цієї вистави. Юні актори показали свою майстерність. Зокрема, головна дійова особа - Святий Миколай у виконанні Рощика Артема, янголята – Борисенко Ліза та Пастушенко Максим, чортики – Тригуб Аня та Мосьпан Дарина, а також матуся з дітками у виконанні Брагінець Альони, Петрук Вікторії та Нескуби Максима.
Кульмінацією свята стало вручення подарунків від Святого Мколая. Кожна дитина мала нагоду подякувати Миколаєві, розповівши віршика або заспівавши пісеньку. Свято відбулося завдяки засновниці та головній виконавчій директорці фірми «Орізон Кепітел» – Наталії Яресько. За що велику і щиру подяку їй виносять як організатори святкового дійства, так і всі присутні.
Сердюк Наталія – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи заповідника «Гетьманська столиця», підготувала для присутніх виступ на тему «Походження свята Святого Миколая».
Протягом всього казкового дійства звучали народні пісні про Святого Миколая.
Дітлахи сприйняли це свято щиро, з великим захопленням і радістю. І для тих дітей, кого торкнулося свято, Миколай справді входить у душу, як мудрий вчитель і довгоочікуваний гість.
Разом з тим, звичай святкування Миколая не втрачає самобутність, а все більше виявляє ознаки традиційного наро¬дного коріння.

Герасько Марина
науковий співробітник
НІКЗ «Гетьманська столиця»
м. Батурин










Коментарі (0)
avatar