реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Микола Томенко: чому уряд Гройсмана продовжує дерибан лісів?

Відомий політик, недавній народний депутат Микола Томенко опублікував статтю, яка пояснює чому продовжується незаконна вррубка наших лісів.

"Як ініціатор та співавтор діючого закону про заборону вивезення лісу-кругляку за кордон бачу продовження негативної і антиукраїнської політики уряду Яценюка у діях вже нового уряду Гройсмана" - пише Микола Томенко.

"Ті ж самі люди, які залишились на посадах в середній ланці управління (починаючи від заступників міністрів і закінчуючи керівниками департаментів), продовжують "стару пісню" про те, що треба скасувати закон про заборону експорту необробленої деревини, оскільки це нібито порушує норми СОТ і трохи не суперечить Угоді про асоціацію з ЄС...
Зауважу, що жодної офіційної позиції стосовно наших зобов’язань у документах, пов’язаних з Угодою про асоціацію з ЄС, так ніхто і не надав на вимогу авторів згаданого закону. Отож, зрозуміло, що ключовими опонентами діючого мораторію на вивезення лісу є представники міжнародних корпорацій і бізнесу сусідських держав – Польщі, Румунії, Туреччини та ін., які за рахунок дешевої української сировини за останні роки створили десятки тисяч робочих місць у своїх країнах і підняли власну економіку" - переконаний політик.

Спроба змінити ситуацію з’явилася після ухвалення згаданого законопроекту. Більше того, на сьогодні, як говорять експерти, суттєво збільшились інвестиції у деревообробну галузь, відбувається технічне переоснащення деревообробних підприємств, значно збільшився випуск обладнання для альтернативних джерел енергії.

Микола Томенко: "Натомість на український ринок, який почав працевлаштовувати людей і відновлюватися після попереднього періоду, на жаль, поступив тривожний сигнал про те, що і уряд Гройсмана піде шляхом уряду Яценюка та буде скасовувати наш закон, щоб відновити безперешкодний вивіз лісу-кругляку за кордон".

Порлітик вимагає від прем'єр- міністра Гройсмана з вимогою оприлюднити офіційну позицію Кабінету Міністрів стосовно цього питання: чи далі уряд буде захищати польську, румунську, турецьку та інші економіки, чи візьметься нарешті за захист української економіки, української енергетичної незалежності та українського довкілля?

У зв’язку з цим цікаво було би почути: окрім збільшення тарифів та виплат субсидій, коли будуть запроваджені програми підтримки енергозберігаючих технологій, пов’язаних з пільговим кредитуванням, щоб і підприємства, і громадяни мали змогу перейти на альтернативні енергетичні джерела? І чи буде змінена державна політика, за якою Держлісагентство є структурою із заробляння коштів, а не із захисту довкілля? І доки Держлісагентсво буде підпорядковано МінАПК, а не Мінекології?

"Отож, сьогодні важливо почути від керівництва уряду: воно і далі підтримує бізнес сусідніх держав і так звану "лісову мафію", яка наживається на наших природних скарбах, чи нарешті уряд стане на захист української економіки, національного довкілля та підтримає програму енергозбереження? " - запитує Микола Томенко.



Теги:уряд Гройсмана, вирубка лісу, Микола Томенко, енергозбереження


Читайте також



Коментарі (0)
avatar