реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Ми -- не донецькі, київські... Ми -- Україна!

Перший для України чемпіонат Європи, перший матч, перша перемога!
ЄВРО-2012. Груповий етап. Перший тур. Київ 11 червня. Національний спорткомплекс “Олімпійський”. Україна—Швеція—2:1 . Голи: Ібрагімович (52 хвилина), Шевченко (55, 61).


Я вийшов на Хрещатик о 20.00. До матчу збірних України ї Швеції залишалася 1 година 45 хвилин. Але Хрещатик, Майдан Незалежності вже кипіли морем людей. З фан-зони чулося потужне ревіння тисяч голосів вболівальників: там, на величезному екрані, йшла трансляція першого матчу нашої групи — в Донецьку грали наші суперники Англія і Франція.

Одразу ж зустрічаю на тротуарі по дорозі в бік Майдану групу вболівальників-шведів, вдягнутих у футболки їхньої національної збірної. З ними український вболівальник у формі нашої команди, англійською пояснює шведам, як пройти у фан-зону.

Потужний потік люду заносить мене у фан-зону крізь шеренги “секюріті”— охорони. Вхід у зону, в яку перетворено Хрещатик від Майдану і аж до вулиці Богдана Хмельницького, безкоштовний. При вході охорона лише обмацує сумки, зрідка й рішуче вилучаючи пляшки зі спиртним: воно тут під забороною. Зате море пива на розлив у цілих шеренгах наметів.

Починається другий тайм, рахунок 1:1. Видно, що більшість наших вболівають за Францію, яка дійсно показує красиву гру. На екрані все прекрасно видно, чути, особливо ближче до екрану, і голос коментаторів матчу, попри те, що стоїть страшенний, чисто стадіонний ґвалт.

Бурхливо вболіває за своїх група молодих французів: скандують імена кумирів — футболістів збірної, танцюють, співають. Дружно затягують Гімн Франції, знамениту “Марсельєзу”. До гурту прибилися кілька українських вболівальників, в обнімку з французами і разом з ним починають скандувати “У-кра-ї-на!!!” Напружений матч наших суперників так і завершується внічию.

В чемпіонаті Європи грають 16 команд. Розбиті на 4 групи, по 4 команди. Дві групи — А і С— грають у Польщі, дві у нас: В і D. В групах гра “по колу”, кожна команда зіграє з кожною. Україна в четвертій групі D. Дві кращі команди кожної групи виходять у чвертьфінал. Отже,наше завдання — потрапити в цю двійку. Нічия Англії і Франції принесла їм всього по очку, по два вони втратили, що нам вигідно.

…Те, що почалося о 21.45 на Майдані і Хрещатику важко передати словами. Коли почалася трансляції матчу Україна—Швеція , коли виконувався Гімн України, десятки тисяч наших вболівальників на стадіоні, ще більше — на Майдані і Хрещатику, мільйони — по всій Україні в єдиному пориві бажали перемоги нашій збірній у непростому матчі з грізним суперником. Ми всі бачили, яким напруженим був поєдинок. Шведів вів у бій їхній капітан, кумир Швеції, легендарний Златан Ібрагімович, котрий входить у п’ятірку кращих футболістів планети. Саме він одразу по перерві відкрив рахунок.

Але у нас був свій капітан, теж легенда світового футболу Андрій Шевченко, український футболіст, котрий починав і завершує кар’єру в рідному київському “Динамо”. Він отримав усі титули за 7 років блискучої кар’єри в італійському “Мілані” — став переможцем Ліги чемпіонів, отримав “Золотий м’яч” кращого футболіста Європи 2004 року. Але весь час прагнув добитися успіху зі збірною України, за яку виступає вже 16 років, є її капітаном. 6 років тому Андрій пробився зі збірною вперше в нашій історії на чемпіонат світу, збірну тоді, як і зараз, очолював Олег Блохін. І ось ЄВРО, на якому 36-річний форвард дуже хотів зіграти.

В найкритичніший момент матчу, отримавши перед цим серйозну травму, знемагаючи від болю, Андрій встав з газону і продовжив боротьбу. І вже за 3 хвилини зрівняв рахунок, а ще за 5 хвилин вивів Україну вперед. Ці забиті м’ячі, повтори їх на екрані на Майдані викликали таку ейфорію десятків тисяч вболівальників, яку важко описати. Скандування “Україна!”, “Шева!”. “Ми переможемо!” заповнило весь центр столиці. Далі були ще півгодини дуже напруженого матчу, коли шведи штурмували ворота нашої збірної. Але ми вистояли, чудово зіграв воротар збірної і донецького “Шахтаря” Андрій П’ятов. Втім, цього вечора на поле були не донецькі, київські, дніпропетровські, харківські футболісти, а єдина команда —УКРАЇНА. І це ім’я мільйонноголосо скандували стадіон і фан-зона, Київ і вся країна.

х х х
Другий тур у нашій групі — у п’ятницю, 15 червня. О 19.00 в Києві матч Швеція—Англія (транслює Перший національний) , о 21.45 в Донецьку — Україна—Франція (телеканал “Україна”).

Петро АНТОНЕНКО
Фото автора



Теги:Петро Антоненко, Євро -- 2012, Олег БЛОХІН, Андрій Шевченко, Швеція, ІБРАГІМОВИЧ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar