реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Медична реформа блокується

Співробітники МОЗ написали відкритого листа прем'єр-міністру Олексію Гончаруку через ситуацію у відомстві.
«Дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров’я в Україні», — опублікувала текст листа на своїй сторінці в Facebook гендиректор Директората стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я Ірина Литовченко.

За її словами, на керівництво директоратів МОЗ чиниться тиск.

«Тиск на керівництво директоратів — приклад політичних репресій. Тобто, для того, щоб вам запропонували звільнитися «по-хорошому», досить просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни, які повинні стати відчутними для всіх українців якомога швидше. Нам прямо говорять, що тепер треба працювати «по понятіям», — розповіла вона.

Литовченко наголосила, що дії нового керівництва всередині міністерства кардинально відрізняються від того, що потрапляє в публічний простір.

«У реальності робота міністерства фактично паралізована останні 3,5 тижні», — зазначила гендиректор одного з директоратів.

Вона пояснила, що документи по закупкам і постачання ліків для важкохворих пацієнтів не підписуються, а закупівлі машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах блокуються.

Крім того, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, ОХМАТДИТ, Інститут дитячої кардіології ім. Ємця.

Також блокуються всі нормативні акти, необхідні для своєчасного запуску наступного етапу медичної реформи на вторинному і третинному рівнях, і нормативні документи для нормальної роботи Національної служби здоров’я.

«Кожен з нас приходив на державну службу, щоб служити інтересам наших громадян, а не інтересам тієї чи іншої політичної сили. Ми хочемо незалежно і професійно виконувати свої посадові обов’язки в межах і у спосіб, передбачений законодавством України і Конституцією України. Ми не боїмося ніяких аудитів або перевірок, оскільки впевнені в прозорості і професіоналізмі нашої роботи», — додала Литовченко.

Вона підкреслила, що співробітники МОЗ готові до відритого діалогу на умовах прозорості та професіоналізму.

«Відкрито звертаємося до прем'єр-міністра і просимо його стати посередником в такому діалозі в найкоротші терміни для продовження реалізації медичної реформи», — резюмувала глава директорату.

29 серпня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала заяву про звільнення на ім'я нового прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Її на посту глави МОЗ замінила Зоряна Скалецька.

На першій прес-конференції на новій посаді вона заявила про продовження медреформи. Скалецька також зазначила, що запуск другого етапу буде пізніше запланованого раніше, в квітні 2020 року.

Джерело: канал НВ



Теги:перемога Зеленського, медична реформа, Уляна Супрун


Читайте також



Коментарі (0)
avatar