реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Мазапинці, петлюрівці, бандерівці, рухівці...

10 вересня в рамках відзначення 25-ї річниці утворення Руху у конференц-залі обласної ради відбувся «круглий стіл» під назвою: «Народний Рух України за перебудову у боротьбі за незалежність: історія та уроки».
Учасники слухань згадали не тільки про внесок Руху у здобуття за незалежність України, але й особливу увагу звернули на уроки, які треба винести з діяльності наймасовішої громадсько-політичної організації, завдячуючи якій наша держава виборола свою незалежність.


Учасників "круглого столу" привітали заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови- керівник апарату обласної державної адміністрації Сергій Журман.

Останній також вручив "Почесну грамоту" ЧОДА голові чернігівської "Просвіти", одному з засновників чернігівського Руху Василю Чепурному.

Сергій Журман запевнив, що нинішні політики, які прийшло до влади після Революції Гідності, мають не забувати помилок, яких у свій час допустилися рухівці, коли не змогли подолати внутрішні протиріччя. «Саме розбрату від нас сьогодні чекає ворог, саме цього ми і не маємо допустити», - підкреслив Сергій Журман.

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих воїнів під час виконання ними військового обов’язку на сході України та своїх побратимів-рухівців, які не дожили до чвертьстолітнього ювілею організації.

Перед учасниками «круглого столу» виступили: голова Чернігівської крайової організації Руху у 1990-1992 рр. Валерій Сарана, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців, кандидат історичних наук Володимир Бойко, доцент кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.Лазаревського Чернігівського педуніверситету, кандидат історичних наук Тамара Демченко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, голова обласної організації НРУ Володимир Ступак, голова обласної "Просвіти" Василь Чепурний, делегат Установчого з'їзду Руху Іван Панченко, депутат Чернігівської міської ради І-го демократичного скликання, заступник голови обласної організації НРУ Сергій Соломаха, член Крайової Ради Руху Валентин Ральченко.

Зокрема, Сергій Соломаха, який у 1991 році був секретарем "Тимчасової комісії по перевірці діяльності на території м.Чернігова посадових осіб, органів влади, управлінь, громадських об'єднань і організаційу зв'язку з державним заколотом", наголосив, що наслідком непритягнення до відповідальності компартійної і савєтської номенклатури за підтримку "ГКЧП" стали анексія РФ Криму і війна на Донбасі.

Водночас активний учасник чернігівського євромайдану вважає, що терор проти українців, в т. ч. розгін 25 листопада Євромайдану у Чернігові, який розпочався після провокаційного рішення Кабміну 21 листопада 2013 року про відмову від курсу на підписання асоціації з ЄС, дуже нагадує події серпня 1991 року і є спробою державного перевороту. Отже, треба вимагати, щоб правоохоронні органи розслідували ці трагічні події як змову Партії регіонів і КПУ проти конституційних прав громадян України за статтею 340 ККУ.

Під час заходу також було презентовано архівні світлини з історії боротьби за незалежність України на Чернігівщині та вперше продемонстровано фільм про культурологічний похід "Дзвін-90".

По завершенню "круглого столу" найактивніші рухівці були відзначені грамотами Центрального проводу, обласної організації НРУ та отримали виданий обласною організацією РУХу довідник "Чернігівщина: 20 років незалежності України."

Рухівці традиційно завершили урочистості співом держвного гімну "Ще не вмерла Україна".



















Світлини від Олександра Соломахи








Коментарі (0)
avatar