реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Марш парків

18 – 22 квітня – Дні заповідників і національних парків – Марш парків

Марш парків є продовженням і якісно новим етапом святкування Днів Дерева і Землі. Це міжнародне свято бере свій початок з 40-х рр. ХІХ ст. коли засновник природоохоронного руху Дж. Стерлінг Мортон переїхав зі своєю родиною в штат Небраска (США).

На новому місці вони побачили безкрайні прерії з поодинокими деревами, які планувалося вирубувати для будівництва та заготівлі дров. Мортон і його дружина відразу ж зайнялися посадкою дерев і розгорнули кампанію з пропаганди заліснення територій.

З 1995 року до свята, традиційного в США, стали приєднуватися країни Європи та Азії. Так, вже в 1996 році в святі взяло участь більше 120 заповідників, національних парків та інших природоохоронних організацій.

У Росії, Україні, Білорусі, Вірменії та державах Центральної Азії Марш парків щорічно святкується з 1995 р. за ініціативою Центру охорони дикої природи (ЦОДП). Марш парків – міжнародна акція громадської підтримки особливо охоронюваних природних територій. ЦОДП виступає організатором та координатором проведення “Маршу парків”, сприяє його проведення в Росії та СНД.

Щорічно в “Марші парків” беруть участь сотні тисяч людей. Більше 200 держав та неурядових організацій країн СНД співпрацюють з ЦОДП в якості організаторів місцевих Маршів. Під час «Маршу парків» відбуваються круглі столи, концерти, фестивалі, конференції, екскурсії тощо. Марші парків сприяють залученню національного бізнесу до природоохоронної благодійної діяльності. Спеціально розроблені заходи пропаганди і заохочення.

Мезинський НПП також приєднується до акціі “Марші парків” та оголошує 18-22 квітня Днями відкритих дверей. В цей період відвідувачі зможуть безкоштовно відвідати Мезинський археологічний музей ім. В.Є. Куриленка (с. Мезин) та його філіал (с. Свердловка), почути цікаві екскурсії, поринувши в сиву давнину історії, побачити природничу колекцію та переглянути захоплюючі фільми-презентації про природу території НПП, ознайомитися з виставкою дитячих робіт гуртка «Юні природознавці» та виставкою тематичної природоохоронної літератури, а також скуштувати чай з Мезинських луків.

В. СВЕРДЛОВ,
провідний фахівець з екологічної освіти Мезинського Національного природного парку



Теги:Екологія, парки, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar