реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Манси Коломойського і Боголюбова обійшлися кожному з нас в 3,5 тисячі

«Прості клієнти «Приватбанку» не усвідомлюють, що відбулось, бо за них заступилась держава»

1 липня оприлюднять звіт про фінансовий стан націоналізованого «Приватбанку». До цього часу колишні акціонери установи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов повинні провести реструктуризацію інсайдерського кредитного портфелю, а це 150 млрд грн. Саме такі зобов’язання вони брали на себе під час націоналізації найбільшого банку країни наприкінці минулого року. Також є персональна гарантія Коломойського щодо рефінансування перед Нацбанком, яку він тепер намагається розірвати через суд. Але вже зараз очевидно, що за час, що залишився до «дати Х», ніяку реструктуризацію провести не вдасться через небажання екс-власників. А відставка голови правління банку Олександра Шлапака та намагання команди Коломойського оскаржити націоналізацію «Приватбанку» в судах, схоже, переводить протистояння між державою та колишніми акціонерами в гарячу фазу.

В НБУ досить стримано прокоментували відставку Шлапака, який точно не мав наміру брати участь у подальшому конфлікті регулятора з Коломойським та Боголюбовим.

Директор департаменту фінонсової стабільності НБУ Віталій Ваврищук переконує, що в середньому кожен українець заплатив 3,5 тис грн за націоналізацію "ПриватБанку".

"ПриватБанк" було врятовано коштами платників податків - середні витрати у розрахунку на кожного українця із урахуванням запланованих додаткових вливань капіталу становлять понад 3,5 тис грн", - , написав Ваврищук у своїй колонці на "Економічній правді".
Позичальниками банку були "порожні" компанії.
"Портрет типового позичальника банку був максимально простим - компанія без виробничих активів, практично без доходів та прибутку, без персоналу. Класичні "порожні" компанії, які масово використовувалися як ланцюжки у фінансуванні інших отримувачів кредитних коштів", - написав він.

"Майже усі кредити було надано на неринкових умовах: низька відсоткова ставка, погашення усієї суми кредиту наприкінці дії кредитного договору. Жоден незалежний бізнес не міг би розраховувати на такі щедрі умови кредитування", - стверджує Ваврищук.

«Далі має бути переслідування пана Коломойського, – впевнений депутат від БПП член банківського комітету Павло Різаненко. – Якщо кудись зникли 150 мільярдів, хтось же повинен відповідати? Прості клієнти банку не усвідомлюють, що відбулося, бо за них заступилась держава».

Згоден із тим, що в цій ситуації хтось має бути покараний, і фінансовий аналітик Ерік Найман. При цьому експерт не виключає й переслідування тих, хто займався націоналізацією: «Держава дуже дорого купила «Приватбанк» і тепер має повернути ці гроші у старих акціонерів. Імовірність цього дуже мала, тому хтось має понести за це покарання – або колишні акціонери «Привату», або ті, хто приймав рішення про націоналізацію. Або і ті, й інші».



Теги:Коломойський, рефінансування, ПриватБанк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar