реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Мандарини: і смакують, і лікують

Ці сонячні фрукти з’являються на ринках і в магазинах з осені й несуть із собою гарний настрій, заряд бадьорості, вітамінів. Мандарини давно і міцно асоціюються із зимовими святами, Новим роком і Різдвом. Аромат свіжих фруктів разом із запахом ялинки чи сосни насичує домівку відчуттям свята і затишку.

Чим корисні ці фрукти, окрім приємних асоціацій? Виявляється, мандарини багаті особливими речовинами-фітонцидами, що дійсно викликають гарний настрій. А високий вміст вітамінів і органічних кислот тільки посилює позитивний ефект. Мандариновий сік покращує травлення і прекрасно підходить до м’яса, а деякі елементи, що входять до складу цих цитрусових, покращують гостроту зору і запобігають багатьом хворобам.

Мандарини в Китаї, Японії, інших країнах символізують довголіття і щасливе життя.
Батьківщина мандаринів — територія сучасної Індії, де їх вирощували впродовж декількох тисячоліть до того, як ці цитрусові потрапили в Китай і набули своєї сучасної назви. У Китаї мандарини з’явилися на початку нашої ери і були доступні спочатку тільки імператорові, а через століття — лише найвищим сановникам. У Середні віки мандарини з елітних фруктів перейшли до розряду звичайних і стали доступні китайцям. У Європі смак мандаринів пізнали в ХVI столітті, після низки хрестових походів.

Лицарі привозили насіння екзотичних фруктів на батьківщину, й у багатьох багатих будинках і замках з’явилися оранжереї. До речі, саме слово «оранжерея» походить від французького «orangerie» (сад для апельсинів). Мандарини виявилися не такими ніжними, як інші цитрусові, і прекрасно прижилися в досить холодних для них краях: у Греції, Італії, Іспанії, Туреччині. З Китаю мандарини перебралися на японські острови. З Іспанії — до Марокко. З Туреччини мандарини прийшли до Грузії (Аджарії) і Абхазії.

Нині ці ароматні цитрусові активно вирощуються в усіх вищезгаданих країнах на експорт. Кожен регіон має свої особливі сорти, властивості смаку і забарвлення плодів. Менш відомі країни-виробники вирощують мандарини швидше «для себе»: південь Франції, Алжир, Аргентина і Бразилія, В’єтнам, тропічна частина Азії, Індія.
Люблять мандарини в усіх країнах без винятку, і в кожній кухні можна знайти декілька рецептів з мандаринами, де з них готують ароматні соуси, салати або їдять свіжими.

Мандарини ростуть на невеликому (1,5 – 4 метри) вічнозеленому дереві, яке плодоносить один раз на рік з листопада по січень. Одне дерево дає в середньому 400 – 500 плодів. З усіх цитрусових мандарини мають найвитриваліший характер і ростуть у відносно холодних і посушливих землях.

У мандарина є кілька різновидів. Основні — танжерин і клементина. Танжерин вирощують у Китаї, там це основна цитрусова культура. Шкірка танжерина тонка, легко знімається, плоди солодкі, помаранчеві з червонястим відливом, насіння небагато.

Клементина — гібрид мандарина і апельсина-королька. Солодкий м’якуш, насіння немає, шкірка відділяється важче, ніж у танжерина. Вирощується переважно в Середземномор’ї. Саме клементина на наших ринках називається «марокканським мандарином». Клементина відмінно зберігається і може полежати близько місяця при температурі 6 – 8 градусів і високій вологості повітря.

У Японії існує свій різновид мандаринів — група сортів Ушиму.

Цей морозостійкий сорт успішно культивується в холодній (для мандарина) Японії і на Чорноморському узбережжі Кавказу.
Які мандарини купити — головне питання, що постає при великій кількості вибору. У першу чергу, треба поцікавитися походженням фруктів. Як правило, мандарини до нас потрапляють із Абхазії, Туреччини, Марокко, Іспанії. Мандарини з Абхазії — найдешевші. Мають середню кислинку, жовтуватий колір шкірки, яка знімається досить легко. Турецькі мандарини кисліші, з великою кількістю кісточок, шкірка знімається погано. Марокканські мандарини (клементина) солодкі, шкірка темно-помаранчева, легко знімається, кісточок немає. Іспанські мандарини великі, дуже солодкі, зі шкіркою, що легко відділяється, з кількома насінинками. Іспанські — найдорожчі мандарини.
На сході Росії можна зустріти китайські танжерини, в’єтнамські мандарини. Танжерини відрізняються гарбузоподібною формою, кисло-солодкі на смак, з невеликою кількістю насіння. В’єтнамські мандарини — великі, солодкі, з насиченим ароматом. Кращі з них мають шкірку жовто-червоного кольору і яскраво-жовтий м’якуш.

Мандарини — позитив для мозку й зору

Людина часто інтуїтивно відчуває необхідні для організму продукти, намагаючись з’їсти їх якомога більше. Мандарини — дуже корисні фрукти. Поліпшують настрій вони не лише своїм кольором і ароматом, а й цілим комплексом кислот, вітамінів і мікроелементів. Окрім багатого набору звичних елементів, у мандаринах містяться рідкісні речовини: холін, лютеїн і зеаксантин.

Холін — один з рідкісних і дуже корисних елементів. Він міститься тільки в яєчному жовтку і мандаринах. Особливо корисний холін вагітним жінкам. Присутність холіну в організмі знижує ризик природжених дефектів і вад у 2,5 разу (за даними американських учених). Холін впливає на розвиток мозку, функції пам’яті, знижує запальні процеси, викликані серцево-судинними захворюваннями.

Лютеїн відповідає за гостроту і чіткість зору. Лютеїн у парі із зеаксантином поглинають блакитну частину спектра (ультрафіолет) світла і нейтралізують його руйнівну дію на чутливі тканини сітківки. Особливо це важливо нині, коли озоновий шар з кожним роком усе менше і менше захищає очі від випромінювань, а комп’ютерні екрани посилюють картину. Річ у тому, що очі розраховані на відбите світло, тоді як екрани самі випромінюють досить сильний світловий потік. Епізодичні впливи УФ променів не такі страшні, як постійне, хай і незначне, випромінювання. Лютеїн краще за всіх захищає зір від УФ випромінювання. До речі, окрім мандаринів, лютеїн міститься в жовтках яєць.

Список «звичайних» вітамінів у мандаринах теж досить значний. Тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (B6), фолацин (В9), аскорбінова кислота (С), вітамін К, що підвищує еластичність судин, і вітамін D. З мікроелементів у мандаринах присутні кальцій, магній, залізо, фосфор, натрій і калій. Мандарини містять легкорозчинні цукри, різні органічні кислоти, фітонциди, що поліпшують настрій, і ефірну олію, до складу якої входить лімонен, цитраль, каприловий та інші альдегіди, спирти і ефіри, котрі надають мандаринам специфічний смак і аромат.

Мандарини підвищують апетит, прискорюють обмінні процеси, поповнюють вітамінний запас і зміцнюють організм узимку, покращують травлення і борються з мікробами за допомогою комплексу фітонцидів. Окрім цих явних властивостей, є ще невивчений вплив мандаринового соку на деякі види бактерій, що викликають шкірні захворювання. Отже, мандарини в деяких випадках роблять нас гарнішими.

З мандаринів традиційно вичавлюють сік, варять компоти, джеми, желе і варення. У азіатській і східній кухнях часто використовують мандарини при приготуванні соусів, страв із м’яса, птиці й риби, рису, салатів, печива та інших солодощів. До речі, в Азії мандариновий сік вважається найкращим супутником страв зі свинини. Мандариновий сік сприяє кращому перетравлюванню жирної їжі. Мандаринову шкірку вживають як замінник апельсинової шкірки.

До речі, відваром з мандаринової шкірки на Сході завжди лікували кашель і нудоту. Відомо, що ефірні олії мандаринової шкірки помітно знижують подразнення горла при бронхіті і покращують загальне самопочуття.

Рецепти з мандаринами

Салат із мандаринів

Інгредієнти: 150 г крес-салату, пучок шпинату, 3 великі мандарини, 100 г очищених кедрових горішків.
Для заправки: 1 мандарин (сік), 1 апельсин (сік), 1 лимон (сік), 3 ст. ложки оливкової олії, сіль і перець — на смак.
Приготування. Приготуйте заправку, вичавивши сік цитрусових і змішавши його з олією та сіллю. Ретельно перемішайте. Промийте листя салату і шпинату в холодній воді. Викладіть на паперові серветки і дайте обсохнути. Мандарини почистіть і розділіть на дольки. Кедрові горішки злегка обсмажте на сковороді (без олії). Нашаткуйте салат і шпинат, обережно перемішайте і викладіть у салатницю, заправте соусом, прикрасьте горішками і мандаринами. Салат можна використовувати як доповнення до страви з жирного м’яса.

М’ясо під соусом з мандаринів

Інгредієнти: 500 г свинини (вирізка), 6 мандаринів, 3 апельсини, 1 ст. ложка винного оцту, 2 ст. ложки меду, 1 ст. ложка гірчиці, 1 ст. ложка крохмалю, сіль і перець — на смак.
Приготування. Мандарини помийте, почистіть, розділіть на дольки. Вичавте сік з апельсинів, додайте до нього оцет, гірчицю, мед, дольки мандаринів. Підігрійте соус, що вийшов, і поваріть хвилин 15. Додайте крохмаль, розведений 2 – 3 ложками холодної води. Свинину поріжте тонкими шматочками, обсмажте. До готового м’яса додайте соус. Страву можна прикрасити свіжими дольками мандаринів.

Фруктовий мікс

Інгредієнти: 4 мандарини, 2 яблука, 12 шт. чорносливу, 4 ст. ложки йогурту, 4 ст. ложки подрібнених фісташок, 4 ст. ложки тертого шоколаду, 4 ст. ложки дрібно нарізаних цукатів або родзинок, 1/2 ч. ложки меленої гвоздики.
Приготування. Мандарини помийте, почистіть, розділіть на дольки. Яблука помийте, видаліть серцевину, наріжте соломкою і збризніть лимонним соком, щоб м’якуш яблук не потемнів. Чорнослив замочіть у гарячій воді на 20 хвилин, потім промийте в холодній воді, наріжте невеликими шматочками. Змішайте інгредієнти, додайте мелену гвоздику, заправте йогуртом і викладіть у салатницю. Посипте тертим шоколадом і фісташками.




Теги:мандарини, смачні рецепти, кашель, Японія, лютеїн


Читайте також



Коментарі (0)
avatar