реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Майже всі чернігівці хочуть утеплити своє житло

Близько 85% жителів Чернігівської області схиляються до утеплення свого житла через зростання тарифів на опалення та дефіциту газу, вугілля, мазуту та електроенергії. Таку оцінку озвучив координатор напрямку Асоціації енергоаудиторів України Григорій Романюк.

«Проведене нами дослідження показало, що 51% жителів України (у тому числі 38% чернігівців) усвідомили необхідність утеплення житла. Ті 22 відсотки людей по Україні (і 46% жителів Чернігівської області), які вважають свої будинки досить теплими, швидше за все, змінять свою думку з настанням морозів. Влітку Кабмін рекомендував Міністерству охорони здоров’я знизити норматив температури в житлі з 18-20 до 16-18 градусів. Однак якщо уряд не зможе заповнити дефіциту газу, вугілля та мазуту, температура в житлових приміщеннях може впасти ще нижче. На тлі істотного зростання тарифів на опалення, рішення про необхідність утеплення житла можуть прийняти близько 70% українців», – зазначив Григорій Романюк, коментуючи результати соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Асоціації енергоаудиторів України.

За словами Григорія Романюка, близько 40% всіх втрат тепла відбувається через стіни і вікна будинків, та утеплення фасадів будівель є найдешевшим способом економії тепла і зниження витрат на нього. «Цього року жителі Чернігівської області переплатять близько 1,7 млрд. гривень за тепло, яке піде з квартир через стіни і вікна. В цілому по країні втрати складуть близько 50-55 млрд. гривень. Близько 43-45 млрд. гривень спрямовується на закупівлю енергоресурсів, необхідних для опалення – газу, вугілля та мазуту. А коли температура не буде досягати комфортних 20-22 градусів, люди будуть включати обігрівачі – за електроенергію доведеться заплатити ще близько 7-8 млрд. гривень. Але якщо відключення електроенергії будуть продовжуватися, то обігрівачі не врятують – будівлі доведеться утеплювати», – підкреслив Григорій Романюк.

Президент Асоціації виробників пінопласту України Роман Захаренков підкреслив, що 85% житла в Україні було побудовано в минулому столітті, коли не було дефіциту енергоресурсів і вимоги до енергоефективності будівель були в 3-4 рази нижче. За оцінками Романа Захаренкова, вартість втрат може бути порівняна з вартістю 8 млрд. кубометрів газу.

«Зараз, коли існує дефіцит газу і вугілля, термомодернізація будівель стає особливо актуальною. Майже 90% всіх будівель у Польщі та Німеччині утеплені пінопластом. Без сумнівів, реалізація угоди про Асоціацію з ЄС підштовхне Україну до необхідності масової модернізації житлового фонду. Крім того, в 2011 році Україна приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов'язання скоротити внутрішнє споживання тепла на 9% до 2020 року. В України є все необхідне для проведення термомодернізації житлового фонду – від власного виробництва пінопласту до досвідчених фахівців», – підкреслив Президент Асоціації виробників пінопласту України.

Довідка. Соціологічне опитування було проведено центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів України, всього було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.



Теги:обігрівачі, утеплення, енергозбереження


Читайте також



Коментарі (0)
avatar