реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Лжепрофесура України. Кондовий совок серед інтелектуальних вихорів

Є люди, які вдають простаків (чи й справді не розуміють?), що діяльність Бориса Патона на посаді Президента Академії наук України протягом останніх тридцяти років при всіх добрих намірах була більш, ніж деструктивною, руйнівною. Чому?.. Та тому, що він, фактично, відмовився від модернізації, від реформування.

Всі роки незалежності він ревносно оберігав Академію (а, фактично, всю науку України) від будь -яких змін, від будь-якого модерну. Він грудьми прикривав Академію такою, якою її створила радянська влада - з сотнями дармоїдських інститутів на кшталт Інституту кукурудзи, Інституту цукрових буряків і т.д. В цих інститутах, як і при совку, продовжували і продовжують сидіти "вчені", писати дисертації, захищатися, - насамперед, від тих, хто порушує спокій. І таких "учених" у нас вже десятки тисяч. З*явилося й ще більше інститутів. Наприклад. інститут інфоормаційних технологій, Інститут інноваційних технологій, Інститут менеджменту. І там засіли такі ж "вчені", такі ж "професори", і вони успішно освоюють виділені на них фінанси.

Поява неймовірної кількості "наукових"та "навчальних" вузів, зрештою, призвела до знецінення вищої освіти. Про це намагаються не говорити, але в сьогоднішній Україні реальність така, що місць для абітурієнтів вузів значно більше, ніж випускників середніх шкіл. Отже, про яку таку цінність вищої освіти в Україні ми можемо говорити взагалі?...

А тим часом на Заході з настанням 21 століття в науці зроблені прориви, про які наші місцеві "вчені" або навіть не чули, або роблять вигляд, що в Україні, як на тихому острові, все обійдеться без особливих надривів. Надзвичайні прориви на Заході сталися в сфері інформаційних технологій. Особливо технологій інформаційних війн. Тобто західні інтелектуали з "фабрик думок" систематизували, розробили і дали для вжитку, наприклад, чітку технологію "породження інформаційних хвиль", "технологію поведінки при відбиванні інформаційної атаки ворожої країни або бізнес-конкурентів". У нас же в цей час "вчені" під дахом патонівської Академії не тільки не породжували подібних технологій та ідей, вони навіть не спромоглися описати, розповісти громадянам України про ці найновіші інформаційні технології, що їх вже створено, і вони застосовуються на Заході.

Україні початку 21 століття дуже пощастило, що у нас є професор Георгій Почепцов. Він написав майже сто книг про піар-технології, про семіотику, про інформаційні та психологічні війни, про теорію переговорів та про багато чого іншого. В сфері інформаційних технологій професор Почепцов сам зробив більше, ніж вся патонівська Академія позавчорашнього дня.

В середині десятих років технології інформаційного впливу на Заході досягли такого рівня, що вони змогли впливати на підсвідомість. І це дозволило дуже тонко (але результативно) втручатися в президентські вибори. З*явилася транснаціональна "Кембріджська Аналітика".

Що таке "Кембріджська Аналітика"? Дуже коротко. Сьогоднішні технології дозволяють "бачити наскрізь" кожен комп*ютер, документувати кожен клік, і на основі цього створювати психологічний портрет користувача. А з користувачів створювати потім невидимі групи - "совкові інтелігенти", "совкові інженери", "расисти", "нацисти", "атеїсти"... Ці групи формує не людина, а технологія, автомат. І вже для цих груп інша технологія підбирає стрічку новин, відбувається вплив. Переконати людину в чомусь - це дуже непросто. "КА" не займалась переконанням. "КА" підживлювала ідіотію вже існуючих упереджень. Для "КА" найважливіше було - так непомітно, так витончено підвести людину до думки - за кого їй голосувати, й при цьому важливо, щоб сама людина була свято впевнена, що це не нав*язаний кимось, а її особистий, добровільний вибір . Як заявили спецслужби США, "КА" втручалася в президентські вибори в США в 2016 році на корристь Трампа, а також в БРЕКЗІТ, причому робилося це на гроші росіян і на користь росіян.

"КА" співпрацювала з командою Зеленського під час президентських виборів в Україні. Про це, зокрема, зізнався на одному з українських телеканалів колишній Глава ОП Богдан.

Один з керівників "КА" заявив одному з політиків: - У мене в кишені кілька мільйонів ваших потенційних виборців. Ви можете їх купити.

Це вже було занадто. Можна довго й цікаво розповідати, але контекст нашої розповіді не потребує такої деталізації, про те, як "КА" роздушили й маргіналізували. "КА" зникла, але..але... технології впливу на підсвідомість зосталися. Майже всі вони секретні. За ними полюють хакери спецслужб. І це також окрема історія. Ми ж про нашу рідну вітчизняну професуру. Чим вона займається в цьому контексті?.. А нічим. Технології "КА" вони об*явили конспірологією. Й, справді, навіщо ускладнювати собі життя математичним аналізом, якщо є така зручна й така зрозуміла таблиця множення?

Дехто з відставних силовиків часів Порошенка створив аналітичні центри, мабуть, сподіваючись працювати так само ефективно, як працюють "фабрики думки" в США. Можливо, вони й працюють так ефективно... Не знаю. Але бачу, що тому ж Порошенку нікому підказати, що пора б уже трохи пригасити свою мстивість й заборонити своїм блогерам, журналістам зранку до вечора обпльовувати 73%. Адже це так банально просто й зрозуміло: щоб знову перемогти, своїх 25% недостатньо. потрібна частина голосів 73%.

І тільки професор Почепцов, як і тридцять років тому, щорічно пише по 3-5 книжок про найновіші світові технології та тенденції, про які багатотисячна лжепрофесура України навіть не чула, а, якщо чула, то вже насторожилася, щоб об*явити їх конспірологією.

Вмсновок?... Немає висновку. Вся надія на молодих українських айтішників, на їхню самоорганізацію поза кострубатим монстром, що називається Академія наук України.

Іван БЕЗСМЕРТНИЙ



Теги:Кембріджська аналітика, Почепцов, Іван Безсмертний, Борис Патон, академія наук України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar