реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Лукаві цифри головного банкіра

Голова Нацбанку вважає, що ми тратимо на поїздки в Туреччину по 80 тисяч доларів кожен

Голова Нацбанку Яків Смолій заявив, що на туризм українці витрачають 10 млрд доларів на рік. Давайте розберемося, чи говорить правду керівник нацбанку

По-перше, треба чесно сказати, у нас немає статистики скільки людей їздить в турпоїздки. Але упустимо цю деталь. Згідно з соціологічними дослідженнями 70% українців не виїздить за межі своєї області. За різними данними подорожують і відпочивають за кордоном від 4% (дані КМІС) до 10% (дані ГО “Відкрита Європа”). Простіше кажучи, за кордоном відпочивє максимум 3-4 млн українців.

Якщо ми вважатимемо, що в середньому вони їздять два-три рази на рік, то ми легко можемо зрозуміти, скільки тратиься на такі поїздки. Одна поїздка в Туреччину чи Єгипет, які є найпопулярнішими напрямками, коштує до двох тисяч на людину (більшість вибирає бюджетніші історії). Виходячи з цієї цифри, ми можемо порахувати, що одна поїздка 4 млн українців (10% від кількості жителів країни) обходиться в 80 млн доларі. Помножимо на три поїздки, маємо 240 млн доларів. Для того, щоб бути коректішими, давайте помножимо цю цифру на два, щоб урахувати шопінг і затратні поїздки еліти. Маємо півмільярда, але аж ніяк не 10 мільярдів.

А тепер давайте уявимо, що цифри головного банкіра правильні. 10 млрд ділимо на три поїздки і маємо 3,3 млрд $. Тобто, якщо виходити з логіки Якова Смолія, чотири мільйони українців на одну поїздку тратять 3,3 млрд $. Отже, одна поїздка коштує одному українцю 82 тисячі доларів.

Отже, є два варіанти: або ми багатші за Жителів США, Японії та Саудівської Аравії разом взятих, або статистика НБУ – це фількіна грамота.

Вадим ДЕНИСЕНКО



Теги:відпочинок у Туреччині, Нацбанк, Вадим Денисенко, Яків Смолій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar