реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Люстрація в Україні буде особливою

У країнах Європи закони про люстрацію приймалися парламентами, в яких уже не було потенційних фігурантів люстраційних справ.

«Особливою проблемою люстрації в Україні є те, що представники Партії регіонів та комуністи, які були співтворцями злочинного режиму Януковича, досі в парламенті і їх голосів досить, щоб без них не відбулося голосування, зокрема за закон про люстрацію», — підкреслив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, який 1 квітня 2014 року у Києві брав участь у міжнародній конференції «Люстрація: рішення для України».

Володимир В’ятрович розповів про особливі виклики люстрації по-українськи, з якими не стикалися наші європейські колеги.

«Нам надзвичайно важливо ознайомитися з досвідом люстрації в країнах Центральної та Східної Європи, але очищення органів державної влади (люстрація) від агентів комуністичних спецслужб в країнах Східної Європи відбувалося після повалення комуністичного режиму, — говорить директор Українського інституту національної пам’яті. — В сучасній Україні люстрація корупціонерів та злочинців, на яких опирався режим Януковича, має початися в час, коли вони досі представлені у всіх гілках влади — законодавчій, виконавчій, судовій».

Процес люстрації потребує вироблення прозорих критеріїв, визначення чіткого кола об’єктів та суб’єктів, і розробки процедур його здійснення, — переконані організатори конференції із фонду «Відкритий діалог». На конференції експерти з Польщі, Чехії, Румунії, Литви, Словенії та України представлять національні законодавчі та громадські люстраційні ініціативи.

Український інститут національної пам’яті



Теги:корупціонери, режим януковича, Володимир В'ятрович, Люстрація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar