реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Лісове лихо — пожежа

Чернігівщину часто називають лісовим краєм. Ліси Чернігівщини — її багатство. Це деревина, гриби й ягоди, лікарська сировина. Крім того, вони впливають на весь природний комплекс в цілому: клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулюють рівень води у річках, фільтрують воду й очищують повітря. Тому збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й прямий обов’язок кожного мешканця нашого краю.



В умовах сухої та спекотної погоди на Чернігівщині склалася вкрай тривожна ситуація з пожежами в лісах та на торфовищах. Щодоби по телефону "101" находять все нові повідомлення про пожежі та загоряння. Статистичні данні яскраве тому підтвердження. З початку квітня поточного року в лісах області виникло 65 пожеж, внаслідок яких пошкоджено понад 45 гектарів лісових насаджень, на торфовищах виникло 3 пожежі загальною площею 0,67 гектарів.

Безперечно причиною багатьох пожеж є людський фактор. По Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства в лісах виникло 26 пожеж на площі 7,5 гектарів. Найбільше пожеж трапилося на території Остерського та Чернігівського держлісгоспів.

З 7 червня поточного року в лісах області оголошений 5 (найвищий) клас пожежної небезпеки. Відповідно до статті 31 Лісового кодексу України та розпорядження обласної державної адміністрації від 26 квітня поточного року за № 150 «Про заборону відвідання лісових масивів у пожеженебезпечний період 2011 року» вказано заборонити відвідування населенням хвойних молодняків, а також інших небезпечних в пожежному відношенні лісів та заборонити в них автомобільного транспорту. Закрити непланові дороги через лісові масиви. Постійно проводити патрулювання лісів з метою виявлення порушень вимог «Правил пожежної безпеки в лісах України».

За порушення останніх громадяни мусять сплатити штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.). Для посадових осіб сума вимірюється від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.).

З початку квітня поточного року до адміністративної відповідальності притягнуто понад 80 громадян.

Декілька порад при потраплянні у лісову пожежу:

- негайно повідомити оперативно-рятувальну службу по телефону «101»;
- не панікувати та не приймати поспішних, необдуманих рішень;
- не тікати від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долати край вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
- гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
- під час гасіння пожежі не відходити далеко від доріг та просік, тримати в полі зору інших учасників гасіння пожежі, підтримувати з ними зв’язок за допомогою голосу. Особливо буди обережні у місцях торф’яних пожеж, враховувати, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому потрібно пересуватися, перевіряючи палицею глибину шару, який вигорів.

Шановні жителі Чернігівщини!

Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, він вимагає дбайливого до себе ставлення. Лісові пожежі вкрай небезпечні. За кілька хвилин вогонь знищує те, що виросло за кілька десятиріч. Крім того, вогонь може завдати шкоди і людським помешканням, або навіть забрати життя. Про це потрібно пам’ятати і головне дотримуватись вимог «Правил пожежної безпеки в лісах України».

О. Атрощенко,
методист навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області



Теги:лісова пожежа, Екологія, ліс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar