реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Лісництва дешевше розпустити

Директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко звернувся з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича.

У ньому він запропонував ліквідувати лісову галузь, оскільки вона стала повністю збитковою для держави.

На підтвердження своїх слів пан Борейко навів приклад: у 2009 році лісництво принесло в Держбюджет 58 млн. грн., натомість на його утримання було виділено удвічі більше – понад 108 млн. грн.

«Вартість продукції лісового господарства складає 0,2-0,4 % сумарного валового доходу, а частка деревини в загальному експорті України – 1,5 %. Таким чином, від лісничих немає жодної економічної користі. Вони працюють лише на себе, паратизуючи за рахунок державних коштів. Тому раціональніше не рубати ліс на продаж, а отримувати дивіденди за нього в розмірі 2,5 млрд. дол. США, згідно з Кіотським протоколом, ратифікованим Україною», – вважає В.Борейко.

У зв’язку з цим директор Київського еколого-культурного центру наполягає на закритті Державного агентства лісових ресурсів України, а ліси, якими на сьогодні опікуються лісничі, передати у відання Мінприроді для створення заповідників і національних парків.

Натомість для забезпечення потреб народного господарства в деревині Володимир Борейко пропонує в системі Мінагрополітики створити особливий підрозділ, який би вирощував плантації монокультур швидкоростучих дерев на вільних зораних землях. Це можуть бути тополі, сосни, білі акації тощо. Саме такий шлях обрали Туреччина, Китай, Узбекистан та інші країни.

До свого відкритого листа Главі держави еколог також додав підготовлену ним «Радикальну концепцію охорони українського лісу».

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»



Теги:Екологія, лісництво, національні парки, Володимир Борейко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar