реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Лікування по-новому пропонує чернігівський пульмонолог

Спеціальну гімнастику як профілактику і лікування застуди рекомендує Іван ТЕЛЬНОВ,
лікар-пульмонолог Чернігівської міської лікарні №1

Ви звикли класти дитину відразу в ліжко, коли вона захворіє? Даремно!
Вчені стверджують: якщо температура не вище 38,5˚С, маляті треба менше лежати і більше рухатися.
Застуду можна вилікувати не тільки гарячими ніжними ваннами і чаєм з малиною, а ще й ... гімнастикою. У горлі почало дерти, з носа потекло, а потім і кашель з’явився, стало важко дихати. А тут ще мокротиння: якщо дитина лежить, воно не відкашлюється, застоюється, мікроби розмножуються — і до запалення легенів недалеко.

Тому діти інтуїтивно відчувають: не потрібно лежати! Як тільки температура знижується, вони відразу починають скакати по ліжку. І правильно роблять! Під час стрибків і біганини малюки інтенсивніше дихають — виходить свого роду аутомасаж. Бронхи при цьому звільняються від мокротиння, кашель швидше проходить, і ускладнення непосидькам не загрожує.
Допоможіть синові чи доньці одужати: у перший же день після зниження температури почніть робити лікувальну гімнастику. Ці вправи гарні для дітей від 3 – 4 років. Не обов’язково розучувати відразу все: можна виконувати кожен день 3 – 4 вправи, а потім міняти їх, щоб гімнастика дитині не набридла.

«Солдатським кроком»

Спокійна ходьба по кімнаті з переходом на марширування. Високо піднімаємо ноги, зігнуті в колінах, дихаємо при цьому через ніс і рівно тримаємо спинку. Час виконання — 1 хвилина.

«Літак»

Біг із розведеними в боки на рівні плечей руками; при цьому дитина тягне звук «у-у-у». За 10 – 15 секунд до закінчення бігу темп поступово сповільнюється. Час виконання: почати з 10 – 15 секунд на першому занятті і поступово довести до хвилини.

«Годинник, що цокає»

Ноги на ширині плечей, руки — на поясі. Нахил управо — «цок», нахил уліво — «цок». Не горбитися, слова вимовляти голосно. Виконувати 4 – 5 разів.

«Косар»
Імітуємо рухи косаря: «косимо» і справа, і зліва. При видиху вимовляємо: «Жух!» Виконувати по 3 – 4 рази з кожного боку.

«Вуж»
Дитина двічі проповзає під стільцем.

«Хто як говорить»
Дитина сидить на стільці, руки — на колінах. Показує, як дзижчить жук: «ж-ж-ж», співає півник: «ку-ка-рі-ку», гавкає собака: «гав-гав-гав» ... Кожне — по 2 – 4 рази.

«Дме вітер»
Сидячи в тій же позі, малюк дме: «фу-у-у» — спочатку тихо, потім сильно.

«Повітряна кулька»
Надувають повітряні кульки, вдих — тільки через ніс. На першому занятті робити не більше 3 – 4 видихів.

Від 5 – 6 років можна додати такі вправи:

«Дроворуб»
Ноги на ширині плечей, руки над головою зчеплені в замок, при нахилі тулуба вперед одночасно опускаються і руки, дитина на видиху вимовляє: «Ух!» Виконують 2 – 5 разів.

«Велосипед»

Лежачи на спині, дитина імітує їзду на велосипеді. Виконують 2 – 6 разів.

«Пливемо брасом»
Лежачи на животі і піднявши голову, робимо кругові рухи руками, як при плаванні брасом, 2 – 6 разів. Дихання довільне.

Якщо після гімнастики дитині хочеться відкашлятися — мети досягнуто.


Чернігівська обласна газета "Біла хата".

ДО РЕЧІ: передплату на "Білу хату" можна без обмежень оформити в будь-якому поштовому відділенні Чернігівщини. Звертайтесь до листонош! Передплатний індекс: 41338.
"Білу хату" — в кожну хату!




Теги:застуда, лікувальна гімнастика, Біла хата, пульмонолог


Читайте також



Коментарі (0)
avatar