реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Лікування чистотілом. Поради від "Білої хати"

Златоцвіт. Латинська назва Chelidonium majus. Народні: жовтосік, бородавник, йодовиця, гладушник, жотомолоч, чистотіл. Родина макових.На бабусиних вустах це зело жило під іменням оксамець. На татових — звучало ще древніш, ще потаємніш — златоцвіт. Тому як глибокотруйну образу сприймаю оте: чистотєл, душіца, мать-мачєха, дев’ясіл, боліголов, пустирнік, окопнік, бояришнік і прочая, прочая. Сприймаю як брутальний замах на саму суть українського цілительства. Це ж справжній синдром дикуна — замість споконвічних назв рослин, у яких вкарбована лікувальна суть, послуговуватися чужинецькою мовою. Але ми про златоцвіт.

Ще з дитинства затямив, що оцей жовтогарячий, схожий на йод сік, лиш переламай рослині колінце, — найліпші ліки від забоїн, подряпин, інших пастуших лих. Від бородавок, мозолят, ціпок, що вкривали наші ноги по вселітнім гасанні пастівцями. Та не лише. Златоцвіт — справді варта золота рослина, адже помічна при головному болю, грудній жабі, ломоті зубів, холециститі, звуженні жовчних протоків, при каменях жовчного та сечового міхурців, водянці живота, гастриті, подагрі, ревматизмі, захворюваннях підшлункової залози, геморої, сухотах шкіри, різних паршах, цирозі печінки, новоутвореннях. Рослина, окрім загоювальних, має потужні заспокійливі та злегка наркотичні чинники. Златоцвіт з латинської — дарунок сонця. Перегук з українською назвою очевидний.

Аденома передміхурової залози. Зрізати верхню частину рослини з квітами. Перемолоти на м’ясорубці, відтиснути сік. Розбавити горілкою (60% спиртом) 1:1. Вживати. У перший день натщесерце за півгодини до їди до третини склянки перевареної води додати 1 краплю соку рослини й випити. Другого дня — дві краплі. Й так до 30. Далі з 30 крапель спуститися до першої, щодень зменшуючи по одній. Зробити УЗД. Якщо є натяк на простатит — лікування повторюють ще раз.

Аденоїди. Вичавити сік з усієї рослини. В темній посудині поставити під полотнинку для бродіння. Коли воно закінчиться, відцідити й поставити в холодильник. Закапувати в кожну ніздрю по 3–4 краплі двічі на день. Два місяці, і двічі на рік, протягом тижня, прокапуватися для запобігання недужі.
Примітка. Уникайте операції. Адже, як правило, аденоїди по операції з’являються знову. Від златоцвіту — ніколи.

Воло. Хронічний ауто¬імунний тиреоїдит (вузлова форма). У літровий, темного скла, дзбанок щільно набити більше половини сирої рослини з цвітом. Залити 60% спиртом. Настояти два тижні, час від часу струшуючи. Процідити, відтиснути. Вживати натщесерце, починаючи з 2 крапель на 50 мл води, додаючи щодень по дві краплі. Довести до 16 крапель і пити далі по 16 крапель місяць. Перерва — 10 днів. І далі пити по 16 крапель місяць. Перерва — 10 днів, і далі пити по 16 крапель місяць. Чотириразовий курс.
Примітка. Це, окрім лікування вола, добре оздоровить вашу печінку, жовчний міхурець. Дуже помічне для попередження онкологічних недуг, обов’язкове для вас, коли в родині траплялася така ж напасть. Тато, благо златоцвітом-оксамцем був затканий сад, завжди ранком натщесерце з медом ласували кількома квіточками цього чистотільного зела, поліпшуючи роботу печінки, підшлункової, всього травлення. Щось на зразок гіркої кави, але встодуж корисніш.

Гайморит. Подрібненою сухою травою (в нас сушилася під бляшаним дахом, майже в темряві) закласти третину півлітрового дзбанку. Залити доверху окропом. Щільно закрити. Вкутати. Настоювати до охолодження. Процідити. Якомога глибше втягувати в ніздрю, одну, іншу, випльовуючи через рот. Тричі на день. І пити тричі за 15 хв. перед їдою по 100 мл напару. Лікуватися 5 днів, два — відпочинок. Виходить з носа не лише гній гайморових пазух, а й полі¬пи, кісти, якщо вони, звичайно, є. А тоді бажано прогрівати гайморові пазухи товстенькою цигаркою з полину, коловими рухами.

Виразка 12-палої кишки. Беруть верхівку злато¬цвіту з квітами для соку. Відтискають. Цідять. Вживати по 1 ч.л. тричі на день за 30 хв. до їди на 100 мл води. Заїдати сирим яйцем і столовою ложкою вершкового домашнього масла. Три тиж¬ні. Готувати сік лише на два дні. Якщо на більше — зберігати в холодильнику. Див. нариси «Кропива», «Подорожник».

Нетримання сечі (особливо в літніх людей). На 1 склянку чаю 10 крапель чистотілового соку. Без цукру. 3–4 рази на день. Консервувати сік 1:1 60% спиртом. Зберігати в холодильнику (погребі). Лікування — за наслідками. Добре діє тут і насіння кропу. 1 ч.л. на 200 мл окропу. Денна частка.

Поліартрит. Болячки на п’ятах. Тато радили законсервованим соком злато¬цвіту, після парення ніг, змащувати хворі місця. Утепляти на ніч. Дуже помічне.

Пухлина молочної залози. Взяти 5 десертних ложок трави златоцвіту на 0,5 л окропу. Настояти в духовці. Пити тричі на день за годину до їди по 100 мл. Увага! Пити лише три дні на місяць. Найкраще лікування починати на молодикові. Наприклад, 5, 6, 7 число. Наступного місяця — теж у цих числах. І третього — теж. Отак чотири місяці. Тобто разом 12 днів. Перевіритися в мамолога.

Печінки чистка. Взяти по 1 ст.л. златоцвіту, аїру, плодів ялівцю, 2 — березового листу, по 3 — листя суниці, м’яти холодної, льону, чебрецю, 5 — заячої крівці (звіробою) на 1 л окропу. Настояти в духовці 10 годин. Вживати по 0,5 склянки тричі на день до їди. Готувати через день, пити два місяці. Примітка. Спиртне зовсім не вживати. Водночас потрібно почистити й нирки. 3 частини березового травневого листя, 1 ч. насіння льону, по 5 частин мучниці звичайної (ведмеже вухо), хвоща польового. 4 ст.л. суміші на 1 л окропу. Настояти дві години вкутаним. Вживати по 0,5 склянки 6 разів на день.
Примітка. Таке очищення робити обов’язково перед стаціонарним лікуванням, особливо операціями, адже ви матимете велике навантаження на ці органи. А можна робити й при різних недомаганнях.

Папіломи. Взяти всю рослину з коренем. 1 ч.л. сухої трави заварити 1 склянкою окропу. Кип’ятити на слабкім вогні 5 хв. Настояти годину вкутаним. Вживати тричі на день по чверті склянки за 30 хв. до їди. Або ж вживати свіжий сік — 7–10 крапель на склянку перевареної води. Тричі на день за 30 хв. до їди. Лікування — за наслідками.

Очищення легень від радіоактивних відколків. Златоцвіт із коренем залити 1:2 у відкритій посудині водою. Хай добре перебродить десь із 10 днів. А тоді взяти звичайний пульверизатор і проціджену рідину, набрати і, розпилюючи, зробити 15–18 глибоких вдихів. Робити це 4–7 днів поспіль. З мокротою, під час кашлю, відходять і радіоактивні відколки. Застереження. Оскільки златоцвіт — сильнодіюча отруйна рослина, приписів потрібно дотримуватися вкрай суворо, радячись із лікарем. Небажане вживання при стенокардії, астмі, бронхітах, падучій. Проте його можна вживати при болю у грудях, задишці, ядусі, застудах, безсонні, при судомах. 1 ст.л. трави на 1 склянку окропу. Пити по третині склянки тричі на день.

Тато збирали цю рослину на підповні місяця, починаючи з 20 травня й по 4 червня.
Волхви Старо-Київської держави схилялися не лише перед цілющою потужністю златоцвіту, а й перед його магічними властивостями. Є підстави говорити, що це зело додавалося до Сури Молодості, адже рослина збуджує всі енергетичні чинники тіла. Вивільняючи людину від тілесної оболонки, вводячи в стан божественного обісновення. Златоцвіт — зело Сварожого кола. Вважалося, якщо снопики оксамцю повісити вчотирибіч ліжка недужого, Марена ніколи не підступиться, бо ж він зі всіх боків, навіть уночі, буде захищений рослиною буйного, всеперемагаючого Сонця. Для одужання ж давали пити буряковий квас із чистотілом та медом, що тиждень перебродив.
Зелом користувалися повсякдень, виводячи бородавки, парші з тіла (аж до раку шкіри), випікали більма. Але ж навпаки, по чеснім волховськім суді, випікали зіниці татям, ворохобникам, переступцям. Зело було на озброєнні й у військових лічців, бо ж чудово гоїло рани. Тут рослину настоювали на воді, в якій гартувалися мечі, інша зброя.
З кореня рослини робили отруту, яка проте в малих часточках повертала до життя тяжкохворих, у великих — позбавляла розуму. Злочинець тоді міг виказувати сам свій гріх. Ось тому таємниці зела пильно оберігалися волхвами від непосвячених. На жаль, чуженицька «святість» вимордувала ці знання, лишивши з пригорщі кілька насінин.

Иван Просяник, травознай.
Бахмацький район.

Тут -- тільки жменя цілющих порад від постійного автора "Білої хати" Ивана Просяника. Передплачуйте газету "Біла хата" і матимете доброго порадника.




Теги:чистотіл, Просяник, Біла хата, поради, оксамець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar