реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Лікує й годує... проросле зерно

Причина більшості наших недуг криється в гормональних зсувах організму, які виникають через неправильне харчування, переконаний фармацевт, фіто- й інформотерапевт Володимир ПередрІй. З харчуванням виходить справжнє замкнене коло.Як вирватися з нього? Напевне, треба змінити свої харчові вподобання на користь натуральних продуктів. А деякі фахівці ще й радять ввести до щоденного раціону проросле зерно: стверджують, що воно здатне відновити гормональний стан людини, а здоровим — забезпечити міцне здоров’я, високу працездатність, наповнити життєдайною енергією навіть у несприятливих екологічних умовах сьогодення.

БІБЛІЯ РАДИТЬ…
Ще в Біблії сказано: «Злаками буде харчуватися людина». Не м’ясом, не тістечками, цукерками, кавою, чаєм тощо, а саме злаками, бо це — адекватна їжа для людини, як повітря для дихання, вода для пиття. Зерно в стані спокою (сухе, ціле, тверде) — це потужний запас для майбутнього розвитку. Цікаво, що свій неабиякий потенціал сухе зерно здатне зберігати роками й навіть століттями. А варто намочити його — запасні речовини починають перетворюватися й кількісно збільшуватися на потрібні людському організму: ферменти, білки, клітковину, вітаміни, мінеральні сполуки.

ЯК ПРОРОСТИТИ ЗЕРНО
Передусім зерно (крупу, насіння, бобові) для пророщування треба ретельно промити холодною водою (питною, не з крана). Зерно, яке спливло на поверхню води, сміливо зливайте геть. Можна залити водою і залишити на 20—30 хвилин, а потім злити й знову промити. Найліпше пророщувати в керамічному або скляному посуді з широким дном. Промите зерно розгорніть тонким шаром (1—1,5 см) на тарілці, залийте водою, щоб тільки покрила зерно. Поставте в темне місце. Доки проростатиме, вранці і ввечері промивайте, щоб уникнути появи неприємного запаху, й знову залишайте покритим водою. Через 1,5—2 доби, коли з’являться біленькі пагінці, промийте ще раз, висушіть на паперовому рушникові, складіть у скляну банку чи керамічну чашку — і в холодильник у найхолодніше місце, але не морозильну камеру. Бажано спожити протягом 1—2 діб, тому розраховуйте, яку кількість вам треба пророщувати. Якщо пагінці не збільшуються (а це залежить від вашого холодильника), проростки можна зберігати й протягом 7 діб. Готове пророщене зерно сьогодні можна придбати й у магазинах, щоправда, треба пошукати, але зусилля варті того.


У МОМЕНТ ПРОБУДЖЕННЯ ЗЕРНО — НАЙЦІННІШЕ
1—2 столові ложки пробудженого зерна щодня здатні забезпечити організм усіма життєво важливими речовинами. За постійного споживання пророслого зерна в людини зникають втома й депресія. Натомість з’являються відчуття радості, бажання жити, рухатися, здатність активно мислити, продуктивно працювати.
Для нашого організму оптимальний склад — саме в зернині на етапі «прокльовування» (це — 1,5—2 доби з моменту замочування), коли біленький пагінець тільки-но з’являється.

Максимальну поживну цінність зерно здатне зберігати протягом 5—7 діб після пробудження за умови(!), що воно зберігається в холодильнику за температурних умов, які гальмують подальший розвиток пагінця (він не збільшується). Тільки-но починає рости далі, всі корисні речовини пробудженого зерна зменшуються: витрачаються на формування кореневої частини й стебла. У зерні з довгими корінцями-волосинами (5—10 мм) і пагінцем понад 2 мм також є поживні речовини, але вже в іншому співвідношенні. Наприклад, у зелених рослинах вітамінів у 340 разів менше, ніж у проростках.

КОЖНОМУ ОРГАНУ — СВОЮ РОСЛИНУ
Корисно пророщувати не тільки злаки (пшеницю, жито, овес, ячмінь), а й гречку (зелену), бобові (сочевицю, сою, горох, екзотичні нут і маш), насіння (соняшнику, льону, гуньби тощо). Також важливо знати, що, наприклад, гречка помічна для підшлункової залози, зміцнює стінки кровоносних судин. Гуньба (фенугрек, або грибна трава) нормалізує гормональну систему за мастопатії та раку молочної залози, підсилює лактацію. Нут регулює кальцієвий обмін в організмі, поліпшує роботу головного мозку. Жито заспокоює, зміцнює нервову систему, пшениця наповнює енергією. Соняшник усуває наслідки інтоксикації організму, поліпшує стан шкіри. За словами Володимира Передрія, навіть грибкові захворювання можна вилікувати проростками, сквашеними на бактеріальних заквасках, причому без застосування ліків. А здоровим людям варто орієнтуватися на свої смакові вподобання — чого більше хочеться, тим зерном/насінням і оздоровлюватися. При цьому Володимир Андрійович радить сьогодні споживати один вид проростків, завтра — другий. А починати «знайомство» — із пшениці, потім спробувати жито, поспостерігати за реакцією організму, далі можна переходити й до більш активної гречки, і знову пильнувати за самопочуттям.

ЯК І З ЧИМ ЇСТИ ПРОРОСТКИ
Пророщене зерно й насіння треба споживати в сирому вигляді: під час термічної обробки втрачається значна частина біологічно активних речовин. Фахівці й прихильники здорового харчування кажуть, що найліпше — на сніданок у вигляді живого коктейлю. Живого — бо всі складові (свіжі й сухофрукти, ягоди, горіхи, мед і власне зерно) не піддаються навіть короткотривалій дії високої температури.

Коктейлі — найефективніший і найпростіший спосіб споживання проростків, бо, по-перше, готуються швидко (2—5 хв, включаючи й час на миття фруктів), по-друге, ретельно подрібнене зерно — зручне для засвоєння організмом і водночас у ньому збережено фізико-хімічні властивості живої клітини.

Наприклад, збийте за допомогою блендера пшеницю або жито (можна суміш — 1—2 ст. л. на порцію), родзинки або мед (можна і те, й те за смаком), сік лимона або журавлину, смородину (інші кислі ягоди), додайте якісної води або кефіру (стільки, щоб отримати суміш прийнятної для вас консистенції). 250—300 мл такого живого коктейлю зранку — швидко, смачно й поживно.

Додавайте проросле зерно/насіння до ваших салатів — збагатите їхню поживну цінність й урізноманітните щоденний раціон. Скажімо, подрібніть на тертці моркву, селеру, зелене яблуко (по 1 шт.) й додайте 1—2 ст. л. пророслого насіння соняшнику, заправте соком лимона й товченим часником (за смаком). Насіння соняшнику надасть вишуканого смаку й фруктовому салату: яблуко, ківі, мандарин поріжте кубиками, змішайте з 1—2 ст. л. насіння, додайте мед або ж солодкі сухофрукти, можна не заправляти.
Кажуть, смачний салат із червоноголовкової капусти з пробудженою пшеницею/житом. Експериментуйте і ви — шукайте нові смаки. Головне правило — проростки не піддавати термічній обробці.
________________________________________________________

КОРИСНЕ ПЕЧИВО
Сьогодні в одному з ресторанів Києва, який уже кілька років пропонує відвідувачам з-поміж усіх страв і здорові, готують корисне печиво. Оскільки ресторанні ціни не всім по кишені та й до столиці, зрозуміло, за печивом не поїдете, спечемо його власноруч.
Борошно замінимо пророщеним зерном, тільки пробудженим, бо із пагінцями, довшими 1 мм, не триматиметься купи (поділилася секретом кухар ресторану). Цукор — сухофруктами, традиційний маргарин — горіхами. Додамо фантазії, бажання бути здоровими і — до роботи.

РЕЦЕПТ СОЛОДКОГО ПЕЧИВА

Пробуджене зерно пшениці й жита промити, важливо: пшениці має бути більше (2:1, 3:1). Можна взяти лише пшеницю. Сухофрукти за смаком — можна родзинки, курагу, фініки тощо. Їх також промити й залити водою на кілька годин, щоб добре розм’якли. Зерно із сухофруктами (1:1) пропустити через млинок для м’яса 1—2 рази (хто як любить — щоб була однорідна маса чи зі шматочками). Додати води стільки, щоб отримати густе тісто, яке можна викладати ложкою на лист, засланий пергаментом. Обов’язково використайте воду, в якій розмокали сухофрукти.

Сформоване печиво/коржики випікаємо в духовці за найнижчої температури (менше 100°С), правильніше — підсушуємо. Час приготування визначайте самі — що довше триматимете в духовці, то сухішим буде. Таке печиво можна зберігати в холодильнику на середній полиці у пластиковому контейнері для харчових продуктів до 7 діб.

ПЕЧИВО ДО СУПУ
Щоправда, воно смачне й до чаю/кави. Основа — подрібнене, як у попередньому рецепті, зерно. Окремо підсмажити на маслиновій олії цибулю до золотавого кольору, з’єднати із зерном, додати подрібнений свіжий кріп (підійде й сушений), сіль за смаком, щіпку білого меленого перцю (можна й чорного). Олії взяти трішечки, аби не пригоріла цибуля. Випікаємо, як і солодке.

ГОРІХОВЕ ПЕЧИВО

Складові, як для солодкого печива, тільки додайте жменьку горіхів, які вам до смаку. Увага: горіхи беріть не смажені, а підсушені, бо кількаразова термічна обробка жиру, який у великій кількості міститься в плодах, знижує цінність горіхів, а відтак і печива. Нагадуємо: під дією високих температур у жирах утворюються канцерогени. У зв’язку із цим горіхове печиво обов’язково треба випікати за мінімальної температури. З огляду на канцерогени, корисне печиво й готуємо без масла і маргаринів.
Ще до тіста можна додавати банани, яблука (сирі й сушені), жовтки, перепелині яйця, корицю. Експериментуйте й будьте здорові.

Подібних цінних порад дуже багато містить щотижня Чернігівська обласна газета «Біла хата»._______________________________________________________




Теги:головний мозок, Проростки, Коктейль, проросле зерно, щоденний раціон, депресія, рак, гормональні зсуви, грибкові захворювання


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
але гарна інформація! щиро дякую!
avatar