реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Лікнеп для міліції

Навесні, коли погода стає більш привітною, туристи приїжджають до Чернігова. Ірина Ткаченко знає, що приваблює туристів, а що – прикро вражає, бо має чималий досвід роботи екскурсоводом – 25 років.

- Як змінився туристичний образ Чернігова за стільки років?
- Тепер ми розкриваємо Чернігів з духовної сторони, до нас приїжджає багато паломників, які хочуть відвідати древні храми. До речі, не зважаючи на офіційну дату 1300 років, наші археологи стверджують, що місто досліджене процентів на 60-70; тому говорити про абсолютну достовірність цієї дати складно.

- Чого не вистачає Чернігову, щоб мати більшу привабливість для туристів?
- Інфраструктура не облаштована: це стосується доступних за ціною закладів харчування, недостатньої кількості місць, де можна придбати недорогі сувеніри. Біля Єлецького монастиря пролягають туристичні маршрути. Ця вулиця недоглянута, і нам доводиться постійно червоніти перед гостями міста за її занедбаність. Майже рік в кургані Чорна могила вирито нору, зірвано таблицю – гості міста просто дивуються з цього. Також на вулиці Князя Чорного, на території, яка історично належала монастирю, знаходиться ресторан «Версаль». Яке відношення ця назва має до цієї історичної частини Чернігова? Дивує необізнаність самих жителів міста. На могилі, де Вічний вогонь, можуть сидіти жінки, дивитися за своїми дітьми, на неї стають ногами молодята, щоб сфотографуватись. Хоча це могила, там поховані люди. Колись на Болдиній горі хулігани зірвали каску. У той ранок ми проводили екскурсію, подзвонили в міліцію. Увечері нас забрали, як свідків, п’ятеро міліціонерів не знали, куди їхати, де знаходиться Болдіна гора. Доводилось проводити лікнеп.

- Які місця найбільше подобаються туристам?
- Панорамний майданчик біля Могили невідомого солдата, кургани. Не кожне місто може похвалитися такою кількістю курганів у межах міста. Дуже подобаються Антонієві печери. У Лаврі знаходиться діючий монастир, і не всім це подобається: багато людей, повітря не вистачає, то у нас відчувається дуже своєрідна атмосфера ХІ століття. Також подобається Вал.

- Коли зазвичай починається туристичний бум?
- Найбільше туристів буває у теплі і красиві пори року, на вихідні і свята. Це пізня весна, початок літа, золота осінь. В такий час трапляється навіть, що не вистачає екскурсоводів.

Вікторія ГАВРИК




Теги:бренд Чернігова, Болдині гори, Чернігів, туризм


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
- Чого не вистачає Чернігову, щоб мати більшу привабливість для туристів?
- туалетов! Иностранные туристы просто в шоке от наших подземных туалетов - темно, вонь, грязь.
Они даже побоялись в них зайти (сам видел). "Лучше мы будем терпеть, но туда не пойдём," - сказали они и терпели. Вот о чём, перво-наперво, они будут рассказывать у себя дома о Чернигове.
Позор депутатам Чернигова! cry
avatar
2
Є один хороший туалет -- у складі заповідника на Валу. Працює ... під охороною. І строго по графіку... sad
avatar