реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Левко Лук'яненко заявляє...

Члени Української республіканської партії, як і всі свідомі українці, з глибоким обуренням сприйняли повідомлення про неприсудження Президентом України Національної премії України імені Тараса Шевченка письменникові Василю ШКЛЯРУ за роман “ЧОРНИЙ ВОРОН” (“ЗАЛИШЕНЕЦЬ”).
Василь Шкляр один з найбільше титулованих сучасних українських письменників, заступник голови Національної спілки письменників України. Твори Василя Шкляра є феноменальним явищем в сучасній українській літературі. Шкляр – автор більше десятка книг прози. Лауреат багатьох літературних премій. Твори Шкляра перекладені на шведську, болгарську, вірменську, російську та інші мови.

Роман Василя Шкляра “Чорний Ворон” став однією з найгучніших літературних подій кінця 2009-початку 2010 року. В ньому автор розкриває ще одну трагічну і, водночас, героїчну сторінку в історії України.
У 1921 році закінчилася чотирилітня війна, яку Росія розв'язала проти Української Народної Республіки, загарбник поневолив Україну. Однак збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України.

Відчайдушний опір російським окупантам чинили повстанці Холодного Яру. На своєму бойовому чорному прапорі написали: “Воля України або смерть”. Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони – залишенці – обрали собі смерть. “Залишенець” – це той, хто залишився в лісі. Всі пішли, а він залишився. Хлопці-залишенці зосталися в лісах і вели війну заради ідеї. Це були освічені розумні люди, які боролися свідомо. Тепер про Холодний Яр – неймовірну боротьбу повстанців проти Червоної армії – можна прочитати у захопливому викладі Василя Шкляра. Автор зобразив реальних холодноярських героїв, адже у романі використано документи архіву КДБ.

Роман відтворює одну з найдраматичніших і найбільше замовчуваних сторінок нашої історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 1920-х роках. Це була не громадянська, а українсько-російська війна. Вітчизняна війна для українців. На сторінках твору письменник реабілітує дух національної свідомості, що панував на той час в Україні. Той дух, що його намагалися знищити антиукраїнські сили.

Логічно, що Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка прийняв рішення про нагородження письменника Василя Шкляра за роман “Чорний Ворон” цією Національною премією, позаяк у першій частині пункту 2 Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка, затвердженого Указом Президента України від 4 жовтня 2010 року N 932/2010, визначено: “Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства”. Саме таким є роман “Чорний Ворон”.

Однак Президент України знехтував рішенням Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (вперше за весь час існування Комітету) і не присудив Василю Шкляру за роман “Чорний ворон” Національну Шевченківську премію. Аж ніяк Президент України не міг керуватися проханням Василя Шкляра, адже у своєму зверненні до Президента України Василь Шкляр просив про перенесення нагородження його Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника, але не просив не присуджувати йому Премію.

Очевидно, що Президент України надав і надає перевагу українофобу, а не Патріоту України. Не випадково “підручні” Дмитра Табачника і окремі Народні депутати України від Партії регіонів відразу, як стали відомі результати голосування Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, звинуватили автора роману у ксенофобії. Звинувачення у ксенофобії є надуманими і ґрунтуються на ворожості до Українського патріотизму, а також свідчать про обмеженість авторів звинувачень, які не знають тлумачення слова “ксенофобія”. Російська влада цькує все українське в своїй державі, по-варварськи поводиться в українській бібліотеці, в російських фільмах, книжках, засобах масової інформації українців називають хохлами, зрадниками тощо і ніхто не називає їх ксенофобами. І це не спричинило міжнаціонального конфлікту, а українська влада не зробила жодної достойної заяви з цього приводу. Щодо роману Василя Шкляра, то він є протизагарбницьким, він не є ані антиросійським, ані ксенофобським.
Українські республіканці схвально сприйняли повідомлення про екранізацію роману і будуть надавати всіляку підтримку ініціаторам створення кінофільму “Чорний ворон”.

Центральний провід Української республіканської партії вимагає від Президента України присудити відповідно до рішення Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка письменникові Василю ШКЛЯРУ за роман “Чорний ворон” Національну премію України імені Тараса Шевченка 2011року.

Центральний провід Української республіканської партії вимагає також від Президента України зважати на вимоги української громадськості і звільнити з посади Міністра пана Д. Табачника та вжити всіх заходів по припиненню антиукраїнської діяльності як посадових осіб, так і представників партії влади. Це буде доказом, що Президент Віктор Янукович є справді Президентом усієї України.

Левко ЛУК’ЯНЕНКО
Голова Української республіканської партії,
Герой України, правозахисник,
член Спілки письменників України




Теги:війна Росії, Чорний ворон, табачник, В.Шкляр, повстанці, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar