реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Лауреатом Шевченківської премії став наш земляк

Стали відомі імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2013 року.

У галузі літератури Шевченківську премію отримав письменник Леонід Горлач (Коваленко) – за книгу поезій "Знак розбитого ярма". Леонід Горлач (Коваленко) родом з Ріпок, навчався у Ніжинському педагогічному інституті імені М.Гоголя.

Фаворитом на отримання премії вважався закарпатський письменник Мирослав Дочинець, книги якого про діда- горянина стали своєрідними бестселерами в Україні, набагато цікавішими за розкрученого Пауло Коельо.

Лауреатом також став режисер-постановник Дмитро Богомазов -- за вистави "Гамлет" Шекспіра Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька; "Гості прийдуть опівночі" А. Міллера Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра; "Щуролов" за О. Гріном Київського театру "Вільна сцена".

Третім лауреатом став художник Петро Печорний – за серію декоративних тарелей за мотивами творів Т. Шевченка.

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року.

Нагадаємо, що лауреатом цієї премії є чернігівський поет Дмитро Іванов, що отримав нагороду від Президента В.Януковича. Письменник Василь Шкляр, якому була присуджена премія за роман "Чорний ворон", відмовився отримувати премію, доки при владі перебуває українофоб Дмітрій Табачник.



Теги:Василь Шкляр, Леонід Горлач, Дмитро ІВАНОВ, Мирослав Дочинець, Шевченківська премія


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Можна тільки вітати Леоніда Горлача, представника доброї старої письменницької плеяди. Ця патріотична когорта на очах тане ( до неї належав і Станіслав Реп'ях ). Цього разу не пошановано закордонних українців? Одним з перших такої нагороди удостоєно нашого земляка Ігоря Качуровського - 2006 року.
avatar
2
Та мабуть, все таки, першою нашою землячкою, яка уславила Чернігово-Сіверський край у поважному переліку лавреатів Шевченківської премії, стала відома українська достойниця-Раїса Петрівна Іванченко.Це вона у 1996 році отримала Премію за свою тетралогію "Зрада, або як стати володарем","Гнів Перуна","Золоті стремена", "Отрута для княгині".Її мала батьківщина -Новгород-Сіверщина, с.Стахорщина.
avatar