реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Лариса Івшина привезла у Чернігів підривну літературу

Сьогодні, 1 листопада, у приміщенні Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана відбулася презентація серії книг проекту газети «День» «Підривна література».
Це продовження унікального проекту «Бібліотеки газети “День”» Україна Incognita».

На цьогорічному Форумі видавців у Львові серія визнана одним з 10 найкращих видань України.

Йдеться про 15 збірок української публіцистики від Тараса Шевченка до Ліни Костенко. Серед імен, представлених читачеві – Юрій Шевельов, Андрій Сахаров, Степан Бандера, Симон Петлюра, Дмитро Донцов, Єжи Гедройц, Михаїл Хейфец, Андрей Шептицький, Джеймс Мейс, Михайло Грушевський, Віктор Петров, Борис Грінченко, Іван Огієнко.
Начебто відомі усім імена, але наскільки відомі думки цих людей?

Держава недооцінює питання ідентичності, а Україна свого часу за це жорстоко поплатилася кривавим 20-м століттям. Таку думку намагалася донести до присутніх головний редактор газети «День» Лариси Івшина, яка презентувала проект.

Якщо питання власної ідентичності не цікаве державі, ніхто не заважає займатися ЗМІ і громадам. Адже які питання дискутуються у студії Савіка Шустера? Зазвичай це питання газу, Росії, асоціації. Натомість ніхто не дискутує, хто був правий - Грушевський чи Донцов. Перший взагалі не прагнув незалежності. Другий вважав імперський дискурс неактуальним і закликав подалі від Москви.

Але дискурс починати треба. І початок дискурсу - "Підривна література", в області – «Чернігівщина інкогніта»…
Що стосується української еліти, то починати потрібно було з їхніх поглядів і принципів. Але за принципи треба платити, натомість хочеться заробляти.

Проблема полягає ще в тому, що для еліт актуальна проблема: що б ти не робив - тебе не оцінять. Наприклад поставить чи ні Захід країни бал Януковичу за євроінтеграцію? Це лишається питанням і стримує довіру.

Політики не читають, і тому потрібно провести велику роботу і не дати дороги суцільній деградації, вважає Лариса Івшина.
Як користуватися власною історією? За цілком конкретним призначенням. Світ конкурентний і якщо у тебе погана репутація, то і грошей тобі ніхто не дасть.

До речі, на думку головреда «Дня» говорити політикам, що Польща - наш адвокат - це моветон. Говорити так - значить уподібнюватися польовим ромашкам. Але наші політики таке практикують. Хоча, якщо ти у цьому житті щось заробив, це не значить, що ти у певних речах щось знаєш.

Тому потрібно спочатку осмислити себе і не ставити інших у незручне становище.

А перед тим, як конкурувати, потрібно навчитися співпрацювати. Тоді в країні буде геть інша атмосфера, вважає Лариса Івшина.
Високий Вал



Теги:газета День, Україна - Польща, Лариса Івшина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar