реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Квіти до могили Сонцепоклонника

25 квітня за ініціативи Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, за участі співробітників Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та громадськості на Болдиній горі м. Чернігова відбувся пам’ятний захід з нагоди 109 річниці з дня смерті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864-1913).

Спочатку представники громадськості поклали квіти до могил Михайла Коцюбинського та його дружини Віри Коцюбинської, які за їх заповітами були поховані у мальовничій і священній місцевості поблизу Антонієвих печер та Іллінської церкви на Болдиній горі м. Чернігова. Потім ведучий заходу - заслужений артист України Олексій Биш процитував спогади рідного брата письменника Хоми Коцюбинського про останні місяці життя великого Сонцепоклонника.

Після цього перед присутніми виступив Ігор Коцюбинський - правнук письменника, учасник російсько-української війни, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського. Він згадав важливі сторінки творчої біографії письменника та розповів, якої шкоди завдали нещодавні березневі російські обстріли музею. Зокрема, десятки ворожих осколків пошкодили меморіальний будинок у якому мешкав письменник. Далі слово мав Андрій Глухенький, завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. У своєму виступі він нагадав, що Михайло Коцюбинський був ініціатором створення та протягом 1906-1908 рр. першим головою Чернігівського товариства «Просвіта», аж поки представники російської імперської влади не виключили його з «Просвіти» через активне відродження української культури. Андрій Глухенький закликав громадськість продовжувати популяризувати творчість класика української літератури, особливо серед молоді.

Також виступили представники Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко і Сергій Горобець, які відзначили, що потужна праця Михайла Коцюбинського сприяла відродженню української державності та мала значний вплив на учасників національно-визвольних змагань нашого народу у 1917-1921 рр. Окрім того, до присутніх звернувся громадський діяч та поет Юрій Соколов, який наголосив на необхідності гідного пошанування видатних українців. Завершився захід патріотичними віршами у виконанні заслуженого артиста України Олексія Биша та урочистим виконанням всіма присутніми Державного Гімну України.

Прес-служба Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка



Теги:УІНП, Михайло КОЦЮБИНСЬКИЙ, Олексій Биш, Андрій Глухенький, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar