реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Кубло" високовольтної корупції

Пікетувати «енергофашистів» (так учасники акції протесту називають керівництво місцевого «Обленерго») зібралося доволі багато люду. Не тільки представники асоціації роботодавців «Сіверщина» та об’єднань підприємців Чернігівщини, а й сотні небайдужих людей. А також пересічні чернігівці, які вже втомились оббивати пороги цього «Енерго» та його фірми-присоски.

Головними вимогами учасників мітингу були: позбутися корупції при підключенні до електромереж, знизити тиск на підприємців та припинити так званий «енергофашизм».

На плакатах, які протестувальники принесли з собою, ким (чим) тільки «Обленерго» не називали: й зашморгом на шиї, й гальмом на шляху інвестицій та створення нових робочих місць, і вбивцями (економічними), й корупціонерами, й загрозою енергетичній безпеці України. Від плакатів протягнули електропровід до воріт цієї знаної в області компанії, на якому було закріплені гривневі купюри великих номіналів. Певно, пропонували гроші, аби їх урешті-решт почули власники.

Голова асоціації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар укотре розповів учасникам акції, журналістам та схвильованим городянам, що однією з найголовніших проблем бізнесу Чернігівщини та жителів області, які хочуть зекономити (тим самим допомагаючи економічно країні), є доступ до електроенергії. Цій проблемі вже не один рік, але ніякі наради та спілкування з керівництвом облдержадміністрації та Антимонопольного комітету жодного позитивного результату не приносять.

Віз і нині там. «Чернігів­обленерго» — це приклад монополіста, який почувається господарем становища та просто знущається над тими, хто до них вимушений звертатися. Аби підключитися до електромережі, необхідно заплатити «хабар». Монополісту невигідно торгувати електроенергією — набагато вигідніше торгувати дозволами.

За словами Віктора Лазаря, аби запустити в роботу підприємство, треба за дві тисячі кіловат електроенергії заплатити 6 мільйонів гривень. Це ж яким бізнесом треба займатись, аби спокійно викласти з кишені такі гроші? Марихуану вирощувати? При цьому компанія-монополіст уже зовсім утратила совість і викручує руки навіть тим винятковим чернігівським підприємствам, які виробляють продукцію на замовлення Міністерства оборони. Такого свавілля терпіти більше не можна.

На думку одного з лідерів асоціації роботодавців «Сіверщина» Сергія Берестового, вся система отримання дозволів на під’єднання до електроенергії зроблена так, аби наповнювати кишені керівникам та власникам цієї компанії.

Вдумайтеся: у «Чернігівобленерго» окрім генерального директора ще дванадцять заступників. І кожен із них повинен поставити свою візу на заявці. А консультативний сервісний центр (КСЦ) при цій компанії спеціально створили, швидше за все, тільки для того, аби люди ходили саме туди й «вирішували» всі питання. Навіть пересічні громадяни, котрі з радістю поміняли би свій газовий котел на електричний — за підключення кожного кіловата електроенергії вимушені платити близько двох тисяч гривень (бізнес платить по три тисячі). При цьому викликає великий сумнів, що власник підприємства нічогісінько не знає про ці проблеми, які існують на місцях.

Учасники акції вимагали зустрічі з конкретним відповідальним представником власника для вирішення наболілих питань. При цьому заявили: якщо цього таки не відбудеться — поїдуть пікетувати Уряд.

Для початку. А згодом і будинки, де проживають власники цього монополіста.

Й після виступів промовців ухвалили резолюцію. Вимоги протестувальників доволі прості:

1. Звільнити чинне керівництво ПАТ «Чернігівобленерго».
2. Звільнити керівників НКРЕ, які є посібниками корупції.
3. Ліквідувати консультативний сервісний центр при «Чернігівобленерго».
4. Визнати недостатніми зміни в законодавстві про електроенергетику, прийняті у 2012 році, й продовжити розробку законодавства, унеможлививши вплив на цей процес з боку електропередавальних компаній.
5. Узаконити реальне спрощення процедури приєднання до електромереж.
6. Відмінити ліміти на використання електроенергії.
7. Ліквідувати авансову оплату електроенергії.
8. Відновити якість напруги в районах Подусівки, Красного мосту, Бобровиці.
9. Ліквідувати на законодавчому рівні монополізм електропередавальних компаній.

Резолюцію чернігівці мають намір спрямувати Президентові України, Прем’єр-міністру, міністру енергетики, голові Чернігівської облдержадміністрації Володимиру Івашку. Якщо ж ці вимоги не будуть виконані, то чернігівці обіцяють звернутися до Уряду з вимогою реприватизації (або й націоналізації) компаній-монополістів постачальників електроенергії.

На жаль, керівництво «Чернігівобленерго» поспілкуватися із журналістами так і не набралося мужності. Пообіцяли надати письмовий коментар, але на момент написання матеріалу його ще в очі ніхто не бачив.

А тим часом територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомило про проведення планової перевірки «Чернігівобленерго» щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг, пов’язаних із приєднанням до мереж електропостачання.

Олександр ШИЛОХвиля Десни



Теги:асоціація роботодавців, Корупція, мітинг, Чернігівобленерго, націоналізація


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Не на тих тиснете. Натисніть на правоохоронців, зокрема на УБОЗ, щоб запрацювали так, як працював за радянських часів ОБХСС - злодюг за 50 крб  садилв до буцигарні!
avatar