реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Кубань буде вільною!

Кубань, незалежна від Москви: розповідаємо, що сталося 106 років тому в "исконно русском" Краснодарському краї.

16 лютого 1918 року Кубанська Законодавча Рада проголосила незалежну Кубанську Народну Республіку, а через кілька днів - резолюцію про приєднання на федеративних умовах до України.

Що передувало
1917 року українці на Кубані становили близько 60%. Саме в ті буремні часи відбулося пробудження національної свідомості. Кубанські козаки не сприймали більшовицьку владу і хотіли приєднання Кубані до України на федеративних умовах.

Невдалий союз з УНР
У 1918-1920 рр. було кілька спроб об'єднання Кубані з Українською Народною Республікою, але жодна з них не стала успішною. У серпні 1920 року Петлюра підписав договір про взаємну підтримку, проте незабаром обидва державні утворення впали під тиском більшовиків.

Роль кубанців в Українській революції 1917-1921 рр.
Вони билися проти червоних і білих військ у складі Армії УНР. До однієї з найбоєздатніших частин Армії УНР - 3 дивізії - входив відділ кубанських козаків.

Два роки свободи від московитів
Державне утворення на Кубані в різних формах проіснувало з 16 лютого 1918-го по 17 березня 1920 року, коли внаслідок вторгнення червоної армії було припинено існування Кубанського краю як держави.

"Досить помирати за Кремль!"
Ідея незалежності окремих регіонів сучасної рф від Москви у зв'язку з антиросійською та антилюдською ідеологією диктатора Путіна сьогодні як ніколи актуальна. На Форумі вільних народів Постросії в Брюсселі 2023 року представники п'яти регіонів рф заявили про прагнення відокремлення від Москви й анонсували проведення онлайн-референдумів. Основними їхніми гаслами проголошено такі: "Досить годувати Москву!", "Досить помирати за Кремль!"

Наталія МИХАЙЛЕНКО



Теги:Кубань, УНР, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar