реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Кримські студенти проти Табачника

4 жовтня близько 500 кримських студентів провели акцію проти введення у вишах "платних послуг", пройшовшись маршем більше 7 кілометрів по вулицях Сімферополя. Вони вимагали відмінити постанову Кабміну № 796, яка відкрила шлях до комерціалізації освіти. Молодь впевнена, що документ узаконив корупцію в школах, ВНЗ та ПТУ. Тому під час мітингу сімферопільці закликали приєднуватись до їхнього протесту студентство всієї України.

Причиною невдоволень студентів стало, зокрема, те, що постанова спонукала адміністрацію університету встановити плату за “позакласні заняття” (без яких високі оцінки молоді просто не поставлять), встановити плату за використання матеріальної бази університету, плату за користування Інтернетом та послугами бібліотеки. До того ж адміністрація Таврійського національного університету ім. Вернадського на свій розсуд вирішила брати з молоді гроші ще й за перескладання екзаменів (до 900 грн. за екзамен) та за пропуски пар “без поважної причини” (до 147 грн. за лекцію). Зазначених “освітніх нововведень” не було навіть в урядовій постанові № 796. Молодь впевнена – подібні дії суперечать принципу доступності освіти, що закріплений в Конституції України.

В знак протесту протии постанови, що на думку студентів призводить до легалізації хабарництва і комерціалізації освіти, молодь прокрокувала маршем від Таврійського національного університету ім. Вернадського до Міністерства освіти Криму, де через місцевих чиновників звернулися до Прем’єр-міністра та Президента. Під стінами Міністерства лунали гасла “Універ – не базар! Знання – не товар!” та “Вчитися, вчитися, ще раз вчитися! Безплатно, безплатно, ще раз безплатно!”

Акція Сімферопольських студентів – лише перший виступ у хвилі студентських протестів, що невдовзі має відбутися по багатьох містах України. «Ми закликаємо усіх студентів підтримати нашу боротьбу. Адже завтра «платні послуги» завтра можуть з’явитися в кожному університеті» - заявляють студенти ТНУ.

Проведення Всеукраїнської акції заплановано на 12 жовтня.

Нагадаємо, перед початком нового навчального року Кабмін прийняв постанову №796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності”, чим надав ректоратам добро на введення нових платних послуги у вишах. І якщо деякі з них раніше і так фактично були платними (ламінування, ксерокопіювання або одержання другого вищої освіти тощо), то тепер закон дозволяє визискувати студентів за пропущені пари, користування бібліотекою чи спортзалом «понад нормою», виготовлення студентських квитків, заліковок, атестатів, сплачувати при поновленні чи переведенні в інший ВНЗ тощо.

Подібні рішення Кабмін вже намагався ввести у квітні-червні 2009. Але після активної громадської кампанії та Всеукраїнської акції протесту, постанова була терміново скасована. Активну роль у цьому процесі взяла і незалежна студентська профспілка «Пряма дія».Український погляд




Теги:студентський протест, табачник, екзамени, платні послуги, студенти, Сімферополь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar