реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кримські проблеми почалися через пиху Кравчука

3 cічня 1992р. -Україна взяла під свою юрисдикцію всі війська, розташовані на своїй території, і Чорноморський флот бувшого СРСР в повному складі(розпорядженням тодішнього командувача ЧФ І.Касатонова, який в цей день вилетів до Києва в готовності надалі служити Україні, ЧФ в повному складі з 03.01.92 по 09.01.92 дійсно був українським і підпорядковувався Міністерству оборони України!!!).

Найпотужніша структура СРСР - її Збройні Сили, рішенням глав держав в Мінську, - була піддана роподілу. Під безпосереднє підпорядкування Президента України та міністра оборони перейшли три військових округи та Чорноморський флот України. Січневим ранком частини і об`єднання Київського, Прикарпатського та Одеського військових округів мали приймати присягу на вірність українському народові, а ЧФ - з 20 січня.

Вибір для військових був досить непростим. Адже на території України, однієї з республік СРСР, служила величезна кількість людей різних національностей, з різних міст і сіл. При відмові приймати присягу Україні військові повинні були вибрати один з двох варіантів: або переводитися в іншу країну СНД, або звільнятися в запас. А це дуже складна дилема, тому що у багатьох з офіцерів і прапорщиків були сім`ї та житло на території України, якась облаштованість і соціальні напрацювання, тому на ЧФ, вірячи своєму Командувачу, жоден військовослужбовець не заявив про небажання виконувати його розпорядження. А значить, вихід один - служити Україні...

Процес приведення до добровільної присяги затягнувся майже на місяць. Хтось із числа військових відразу відчув себе українцем і став до лав національної армії. А інші вважали за краще повернутися туди, звідки вони родом, принципово відмовляючись від насаджуваного вибору.

Так чи інакше, але Україні довелося зробити цей крок, тому що будь-яка незалежна держава повинна мати свою армію.

Інша справа, що в даному конкретному випадку економічна і політична ситуація, а головне – корумпована і недалекоглядна влада в Києві, не дозволили розвиватися армії так, як цього б хотілося.

З І.Касатоновим в Києві ніхто з влади не побажав навіть розмовляти, тому новим розпорядженням Касатонова ЧФ було повернуто в підпорядкування Росії з чого і почалися чорноморські та кримські проблеми і як наслідок – нинішнє продовження російсько-української війни…

Євген ЛУПАКОВ



Теги:Євген Лупаков, Крим, Чорноморський флот


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Є ще інша назва такої поведінки - фрондерство (Лось Ян Станіслав. Українська справа у спогадах, листуванні й публіцистиці. Вибрані твори).
avatar