реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Кримінальне ремесло

Поняття «крадіжки» тлумачить Кримінальний кодекс. Але він дає лише загальне визначення крадіжки, не акцентуючись на предметі викрадення та місці скоєння злочину. Наприклад є злодії, які «спеціалізуються» винятково на квартирних крадіжках. Інші - на крадіжках з підвалів. Є крадії живності. А є досить рідкісна «спеціалізація» - кишенькові злодії. До речі вони вважаються «елітою» злодійської професії, бо навики цього ремесла потребують неабиякого хисту.
Нещодавно співробітники карного розшуку чернігівського міського відділу міліції з інтервалом в кілька днів «відловили» одразу двох «професійних» злодіїв: «бутікового» та «підвального».

28-річний Роман, був раніше засуджений за численні крадіжки товарів з бутіків та ларьків і звільнився з місць позбавлення волі умовно достроково рік тому. Жив разом з дружиною та малою дитиною в Чернігові. Підробляв на різних «халтурах». «Зірок з неба» не знімав, але грошей на утримання сім'ї вистачало. Та стара звичка (Роман раніше був наркоманом), яка «прокинулася» у нього останнім часом, стала вимагати від нього все більше коштів. Саме наркотики і підштовхнули молодика до звичної справи - крадіжки. А оскільки чоловік вже мав стаж та навички крадіжок з торгівельних бутіків та ларьків, то і вирішив продовжити старе кримінальне ремесло. Розпочав прямо з нового року: в ніч з 1 на 2 січня він розбив скло та пробрався до торгівельного павільйону, розташованому на зупинці громадського транспорту «Площа Героїв Сталінграду». Там відкрив два ларьки та взяв: з одного - велику кількість запальничок, батарейок, дисків. З іншого, продуктового, рибу - хамсу, оселедці та різні види копченої риби. Все викрадене наступного дня відніс на ринок «Центральний» та продав. Через тиждень, в ніч з 8 на 9 січня, Роман заліз вже до торгівельного намету, розташованого на рику «Нива», звідки викрав спортивні сумки та косметику. Продавати викрадене вирушив знову ж таки на ринок «Центральний».

В ході проведення оперативних заходів 29 січня працівники міліції затримали Романа. На той час він вже знаходився «на бобах» - всі кошти, отримані від продажу викраденого, швидко скінчилися і йому знову вкрай були потрібні гроші на «дозу». Та черговій крадіжці завадили правоохоронці. Зараз Роман затриманий і перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Відносно нього порушена кримінальна справа за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України («Крадіжка»).

А от його ж «колега» по справі, також злодій зі стажем, 46-річний Вадим практикувався виключно на крадіжках з підвалів, такий собі «підвальний» крадій. За свій майже 50-річний вік він мав за плечима «багаж» з 4-х судимостей. І всі вони - за крадіжки з підвалів. Відсидівши в місцях позбавлення волі весь всій працездатний вік, Вадим вже не міг, та, й чесно кажучи, не хотів, працювати. А так, як жити за щось треба було, або хоч просто добути собі щось поїсти, тому чоловік знову пішов у чужий підвал - за картоплею, цибулею, буряком, морквою, та за консервацією. Як у магазин. Але брав не лише харчі, а і все, що мало бодай якусь цінність і що можна було продати. Викрадене частково залишав собі на прожиття, іншу частину продавав все на тому ж «Центральному» ринку. Кошти витрачав «з розумом»: на житло і на одяг. Шкідливих звичок, таких як Роман, не мав, тобто наркотиками не бавився. Та все одно - крадіжка вона і є крадіжка.

На відміну від Романа, Вадима «застукали» на гарячому. 31 січня близько 1-ї години ночі до чергової частини чернігівського міського відділу міліції зателефонувала жінка та повідомила, що якийсь невідомий чоловік проник до її підвалу. Коли черговий наряд приїхав за викликом, то Вадим якраз намагався винести з підвалу на собі 45-кілограмовий мішок картоплі. Приготовлені для транспортування, в підвалі лежали і чекали свого часу: газовий балон, алюмінієвий посуд та інші «цінні» речі. За цим заняттям його і «застукали» правоохоронці. Зараз «підвальний» злодій затриманий та перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. На даний час він вже зізнався у скоєнні 3-х крадіжок з підвалів. Проти нього порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України («Крадіжка»).

Наталія Човпило,
помічник начальника ЧМВ УМВС
по роботі з громадськістю та ЗМІ




Теги:затримано, міліція, Кримінальний кодекс, злочинці, злодії, порушена, крадіжки, Кримінальне ремесло


Читайте також



Коментарі (0)
avatar