реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Крим. Ліквідація

Розпочато процедуру ліквідації Державного підприємства республіки Крим "КІНОСТУДІЯ "ЯЛТА-ФІЛЬМ". Розпорядження про це розміщено на сайті російського уряду Криму. Процес ліквідації має тривати рік.

А скільки було переможних реляцій опісля окупації Криму Росією, скільки казкових планів! Один лишень Нікіта Міхалков скільки навиступав у жанрі "мы рождены, чтоб сказку сделать..." - на ймення "Ялта-фільм". Сдєлалі - суцільний пшик вийшов.

Цитата із сайту "Крим. Реалії":
"Заместитель директора «Крымского киномедиацентра» Елена Куценко уверяет, что российское правительство Крыма будет развивать Ялтинскую киностудию через ее организацию.
– Еще с прошлого года в России запустили механизм – закрывать и убирать все унитарные предприятия, которые не работают. ГУП на территории Ялтинской киностудии именно такой, он не работает по своему прямому назначению. Поэтому эту структуру закроют, а сама территория киностудии передана нашему учреждению культуры – «Крымский киномедиацентр», основной задачей которого и будет восстановить кинопроизводство в Крыму и заниматься популяризацией отечественного кино, чем мы и занимаемся. Наше учреждение будет восстанавливать эти функции и развивать, приводить в порядок территории, которые относились к Ялтинской киностудии. Сейчас здесь ни техники нет, ни специалистов, да и она никогда не была самостоятельной – только филиалом. Мы пришли на голое, разоренное место".

Свежо предание... Ще у 2010-12 роки я чув від Валерія Павлотоса (кінохудожник, очолював Кримське відділення нашої Спілки кінематографістів) про плани створення Кінопарку і т.п. До речі, і тоді в цьому контексті йшли посилання на Нікіту Міхалкова: мовляв, допоможе.

Учора я взяв участь в розмові, що відбулась на радіо "Крим. Реалії" (Радіо "Свобода") - https://ru.krymr.com/a/29951299.html

Мені найбільше сподобався виступ режисера Валерія Балаяна. Він, зокрема, пояснив одну з головних причин "пшика": санкції західних країн не дозволяють не те що робити, а навіть говорити всерйоз про якусь бізнесову складову Ялтинської кіностудії. Москва фінансувати студію відмовилась, а Криму це не під силу.

На жаль, і Українська держава, у 1990-ті та "нульове десятиліття", практично нічого не зробила для того, щоби в Ялта працювала повноцінна кіностудія. А було ж колись - у 1920-ті Ялтинська кіностудія входила до складу ВУФКУ і працювала доволі ефективно.

Ні, злорадіти не хочеться. Кримське узбережжя таке придатне для кінозйомок. І от тепер - капут виходить. Що ж, почекаємо, коли Крим повернеться в Україну.

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:Ялтинська кіностудія, Сергій Тримбач, окупація Криму


Читайте також



Коментарі (0)
avatar