реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Кредит на навчання: "гарячі" відповіді

Відповідаємо учасникам телефонного зв’язку „гаряча лінія”

Питання. Яка кількість місяців навчання приймається до розрахунку податкового кредиту?

Відповідь. Кількість місяців навчання, яка приймається для розрахунку податкового кредиту, визначається навчальним закладом у договорі, а якщо це не зазначено договором, то платник податку, який реалізовує право на податковий кредит, повинен надати довідку з такого навчального закладу щодо кількості місяців навчання (тривалості семестрів) у звітному податковому періоді (році).

Питання. У зв’язку з нестачею власних коштів на навчання дитини у ВУЗі, батьком було взято кредит у кредитній спілці. Чи має такий платник податку право на податковий кредит, якщо вартість навчання проплачено за рахунок зазначеної позики?

Відповідь. Відповідно до Закону України від 22.05.2003 №889 „Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон) податковий кредит – це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку-резидентом протягом звітного податкового року, у зв’язку з придбанням послуг, у тому числі на навчання, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

При цьому Законом встановлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата, але не робиться ніяких застережень щодо безпосередніх джерел виникнення коштів, сплачених на навчання.

Відповідно до статті 1046 (гл. 71) Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Таким чином, враховуючи те, що суму позики (кредиту) було спрямовано на оплату навчання, а також те, що сума позики є поворотною і платник податку несе фактичні витрати на повернення такої позики, суму, сплачену за навчання за рахунок позики (кредиту) слід приймати в розрахунок податкового кредиту.

Алла Булава, головний держподатінспектор відділу масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:грошова позика, кредит на навчання, кредитна спілка, погашення кредиту


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Непогана компанія, декілька разів брав у них швидкий кредит. Реальні коменти можна можна почитати https://finprom.net/company/e-groshi/
avatar