реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Крах світу близько. Де ж буде початок...?

Світ останні роки зазнав великих змін як в економіці, так і в безпеці. І це не могло не позначитись на його майбутньому, яке буде ще більш страшним, ніж ми можемо уявити.

Де ж буде початок цього краху і чому він почнеться?

Дивитись слід на схід, а особливо на Китай, бо, як відомо, "чим більша шафа - тим більш гучно вона падає".
Китай - це не лише величезна фабрика. Китай - це друге у світі сховище грошей. ВВП Китаю складає більше 15 трлн доларів (за деякими даними більше 23 трлн), що складає майже 20% ВВП всього світу та посідає друге місце після США.

Так ось цей монстр скоро накриється мідною мискою, яку ніхто не зможе навіть посунути, а не те, щоб підняти.
Чому? На це є декілька причин:

Причина перша: бюджет Китаю на 2023 рік має дефіцит 25%. Щоб простіше це пояснити, уявіть, що ви запланували годувати родину з 4 осіб, але протягом року одна з них не отримає геть нічого, бо ви просто не запланували заробити на неї грошей. У масштабах Китаю це приблизно 350-400 млн людей протягом року без грошей взагалі, або чверть армії, чверть медицини, чверть освіти, чверть чиновників, чверть інфраструктури, чверть промисловості і т.д. протягом року не отримають жодного юаня, бо витрати держави все зжеруть, а назад нічого не дадуть.

Причина друга: майже третина, тобто трохи більше 30% ВВП Китаю, як це не дивно, складається не з виробництва дешевого непотребу, а з нерухомості, а точніше з будівництва цієї нерухомості. Але стан справ у цій царині не просто жахливий, а катастрофічний.

Забудовники Китаю нахапали кредитів та інвестицій на сотні мільярдів доларів і ... тадааам... не повернули нічого протягом 2022 року. А винні були повернути більше 300 млрд доларів. Уявляєте дірку якого розміру має економіка Китаю?

А це тягне за собою банкрутства банків, безробіття мільйонів робітників і т.п.

Третя причина: криза влади і управління, яка призвела до того, що бюджети провінцій на папері існують, а реально недо виконуються на 30-40%. Тобто провінції планують витрати, а їх ніхто не фінансує. А самі провінції на ці проекти грошей не мають і не заробляють достатньо. Інфраструктура починає тріщати та руйнуватись, бо величезне навантаження на неї вимагає величезних регулярних вливань. Це як з розеткою, коли щодня додається новий обігрівач, а потужність лишається старою.

Четверта причина: Китай тільки у цьому році досяг показника демографічного падіння. Населення Китаю почало старішати. Ще зменшення чисельності населення немає, але вже люди, які у 2022 році перейшли у категорію непрацездатних перевищили чисельність тих, хто досяг працездатного віку. Тобто людей заробляє менше, ніж тих, хто витрачає.

П'ята причина: Китай, у своєму прагненні поширити свій вплив на світ, нароздавав кредитів іншим країнам на 400 млрд доларів. Більшість цих кредитів навіть ніхто зараз не намагається повернути і їх спишуть. ця діра нагадує витрати срср країнам 3-го світу у обмін на лояльність, які списались і не принесли нічого, окрім проблем у бюджеті.

Шоста причина: військові амбіції Китаю, якими вони намагаються закрити проблеми, до самого вирішення проблеми призводять до збільшення витрат на армію. А це не мільйони і не десятки мільярдів юанів. Це збільшення на сотні мільярдів доларів, що виснажує і так вже виснажений бюджет.
Тож Китай впаде. Якщо не у 2023, то у 2024 році остаточно.

До чого це призведе?
Так я ж написав ще на самому початку, що Китай має майже 20% ВВП світу. Тобто економіка світу просяде на 20%. Простими словами - у світі заробітки кожного знизяться на п'яту частину. А так як великі компанії та багатії світу намагатимуться компенсувати свої втрати, то прості люди втратять приблизно 40-50% своїх грошей. Як вже зароблених і відкладених, так і ще НЕ зароблених.

Як це вплине на Україну?
Та майже ніяк. Наша економіка зараз на такому дні,. що зміни економіки світу на нас майже не відобразяться взагалі. От тільки фінансової допомоги значно поменшає, але вона не зникне. Скоріше на майбутнє закладатимуть менші суми. Ті гроші, що нам надходять і надходитимуть у 2023 році - це копійки для економік донорів. Як я колись вже казав: вартість туалетного паперу у Пентагоні за рік перевищує суму наданої допомоги Україні від США за той самий період. Тож це для них взагалі не навантаження.

А от зростання економіки України через падіння Китаю цілком можливе, бо ми є найкращім майданчиком, куди можна переносити виробництва. Шляхи перевезень у рази менше, витрати менше, сировини достатньо, потенціал робітників високий, ризики мінімальні (після перемоги над московитами). Надійність армії та захисту від потрясінь у нас після перемоги буде найвища у світі. У нас навіть величезний надлишок виробництва електроенергії є у наявності, не дивлячись на тимчасові проблеми.

Тож... чекаємо падіння східного дракона і підняття власного добробуту. Але деякий час трястиме дуже потужно. Та нам же ж не звикати.

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:Україна - Китай, Анатолій Яровед


Читайте також



Коментарі (0)
avatar